Det blir inget åtal och heller ingen företagsbot efter olyckan på Siljans Chark där en operatör skadade en hand i en gammal vacuumförpackningsmaskin. Förundersökningen har lagts ned. Det går inte att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott hävdar åklagaren.

Olyckan inträffade den 5 mars 2013 då två operatörer arbetade vid vacuumförpackningsmaskinen, en Multivac M 5100 tillverkad 1988.

Den ene operatören skulle byta formverktyg i maskinen, den andre skulle förbereda maskinen på annat sätt. När verktyget skulle bytas hade den förste operatören handen i maskinen. Plötsligt slog formverktyget igen och handen kom i kläm. Klämskadan ledde till sjukskrivning i fem månader.

Arbetsmiljöverket konstaterade vid sina inspektioner efter olyckan att bruksanvisningens instruktioner inte följts och att detaljer på maskinens förreglade skydd var slitna.

Arbetsmiljöverket gjorde för någon månad sedan en åtalsanmälan hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm. Olyckan hade kunnat undvikas om bristerna åtgärdats påpekade verket (Mål & Medel nr 11/2014).

Nu har kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin beslutat att lägga ned förundersökningen. Det går inte att bevisa att någon företrädare för bolaget har visat sådan oaktsamhet (vårdslöshet) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt konstaterar hon.

Det är den vanliga straffrättsliga bedömningen i varje enskilt ärende som avgör hur ärendet ska avslutas, påpekar Eckerrot Flodin.

I ärendet med olyckan på Siljans Chark var alltså bedömningen att det inte går att visa att någon gjort sig skyldig till brott, och då finns ingen anledning att gå vidare med förundersökningen.

Åklagaren är förhindrad att kommentera ett enskilt beslut om nedlagd förundersökning, men Eckerrot Flodin framhåller att Arbetsmiljöverket i sina anmälningar inte gör några bedömningar avseende oaktsamhet eller uppsåt, vilket krävs i brottmål.