Kycklingfabrik måste böta efter olycka
Guldfågeln AB i Mörbylånga har dömts att betala företagsbot på 200 000 kronor på grund av en olycka där en 56-årig kvinnlig operatör fick yttersta delen av höger långfinger avklippt i en köttkvarn.
Operatören arbetade på företagets förädlingsavdelning, vid en kvarn som bland annat producerar så kallade nuggets.
När hon den 12 april 2013 skulle ta bort kött för att sedan byta hålskiva fick hon in höger långfinger i hålskivan, medan kniven innanför fortfarande roterade.
Kniven kapade fingret i höjd med nagelbandet. Skadan medförde flera månaders sjukskrivning och livslånga men i form av känselbortfall och fumlighet.
Arbetsmiljöverkets undersökning av kvarnen visade att en säkerhetsspole, som skulle se till att maskinens skyddskåpa inte skulle kunna öppnas förrän maskinen stod helt stilla, varit trasig i omkring ett år när olyckan inträffade.
Enligt Arbetsmiljöverket hade Guldfågeln brustit i underhåll av kvarnen, och Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål gjorde samma bedömning. Därför väcktes talan om företagsbot mot företaget. Person eller personer i företagets ledning eller arbetsledning hölls ansvariga för att köttkvarnen inte underhållits så att den uppfyllt kraven i föreskrifterna om användande av arbetsutrustning, och för att inte ha gjort regelbundna kontroller eller regelbundna prov av kvarnen.
Under rättegången vid Kalmar tingsrätt framhöll åklagaren att Guldfågeln, generellt sett, har en bra arbetsmiljösituation, och har lagt upp en åtgärdspolicy för att undvika arbetsskador. Men i praktiken har det inte nått och fungerat fullt ut.
Guldfågeln nekade till brott. Genom sitt ombud framhöll man att det gjordes en skyddsrond i slakteriet en knapp månad innan olyckan. De som företog skyddsronden pratade med de anställda. Vid kontroll fann man inget fel på skyddsanordningen till köttkvarnen. Nödstoppet kontrollerades. Däremot hade det då inte funnits någon möjlighet att kontrollera om den roterande kniven innanför hålskivan rörde sig även efter det att strömmen hade brutits.
Bolaget ifrågasatte inte att den skadade operatören berättat för arbetskamraterna om bristen på köttkvarnen, men arbetsledningen hade inte informerats om detta. Den anställde har skyldigheter att rapportera brister till arbetsledningen påpekade Guldfågeln. Ansvariga har inte känt till felet och har därmed heller inte gjort
sig skyldig till någon oaktsamhet.
Den skadade operatören förklarade att det varit väldigt mycket strul med kvarnen. Hon hade sett att huvudskyddsombudet och andra gått runt i skyddsronder, men ingen av dem hade frågat henne hur maskinen fungerade. Om någon av de andra som arbetade vid kvarnen fått frågor vid någon skyddsrond visste hon inte.
Hon hade inte sett eller tagit del av bolagets arbetsmiljöpolicy, men kände till att de skulle påtala fel för sina arbetsledare. Om arbetsledarna vetat om felet hade de nog inte fått köra kvarnen.
Tingsrätten konstaterar nu att delar av kvarnens skydd återkommande hängt upp sig och att säkerhetsspolen varit trasig i ett år. Kvarnen hade därmed inte underhållits så att den uppfyllde gällande krav. Det har därutöver framkommit att ”Guldfågeln Aktiebolag måhända hade genomfört kontroller av maskinen avseende nödstoppsfunktionen, men inte vad gäller den viktiga funktionen att hindra den farliga roterande kniven från att fortsätta rotera”.
Genom denna oaktsamhet har operatören orsakats allvarlig kroppsskada, och därför döms Guldfågeln att betala 200 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.