Katitzi & Katitzi och Swing (2 böcker i ett band), Katarina Taikon, nya illustrationer av Johanna Hellgren, Natur & Kultur 2015.
Katarina Taikon (1932-1995) var en romsk författare som med sina 13 delvis självbiografiska böcker om den lilla flickan Katitzi bidrog till att en ungdomsgeneration på 1960- och 1970-talet – och deras föräldrar – fick ompröva djupt inrotade fördomar om det romska folket, eller zigenarna som de oftast fick heta då.
Böckerna, som med all rätt blev mycket populära, har nu fått nytt liv när förlaget i samarbete med Katarina Taikons efterlevande inlett en försiktigt omarbetad återutgivning av serien. De två första böckerna finns redan utgivna i ett band som berikats med nya illustrationer av Johanna Hellgren, som bland gjort sig känd som serietecknare i Frankrike.
Som läsare sugs man direkt in i berättelsen om den envisa och charmiga men också ständigt lika utsatta Katitzi som inte får gå i skolan som andra barn och ständigt tvingas flytta. Fast historierna utspelas i en svunnen tid är de ju tyvärr ännu lika aktuella som när de först skrevs.