Stephen King, Jurtjyrkogården, Dolores Claiborne, Lida, Årstider, Albert Bonniers förlag 2015.
Till stor gjädje för många Stephen King-fans har Albert Bonniers förlag presenterat nyutgåvor i det praktiska, prisvärda storpocketformatet av fyra av författarens mest populära titlar. Alla vackert formgivna av David Pearson.
Bland dem den allra kusligaste bok jag någonsin läst – och det gäller även filmen med samma namn. Jag talar förstås om Jurtjykogården, som kom ut 1983. Författaren och journalisten Mats Strandberg uttrycker det så här: ”Boken som är så mörk att inte ens King själv ville ge ut den. Jurtjyrkogården traumatiserade hela min generation – och vi älskade det.”
Dolores Claiborne (1992) är en psykologisk thriller om psykisk terror i ett äktenskap med en yttre handling om en polisutredning efter ett plötsligt dödsfall.
Det enligt min mening svagaste kortet av de fyra klassikerna är romanen Lida (1987) om monstersjuksköterskan Annie Wilkes kidnappning av världsförfattaren Paul Sheldon. Det är verkligen ingen dålig bok ändå, men konkurrensen är stenhård.
Novellsamlingen Årstider som kom ut 1982 består av de fyra fristående långnovellerna Vårbedrift, Sommardåd, Höstgärning och Vinterverk. Den här boken är den riktiga pärlan i den nyutgivna Kingserien, särskilt den första berättelsen Vårbedrift (som ligger till grund för filmen Nyckeln till frihet). Den till livstids fängelse oskyldigt dömde Andy har hemliga planer.