Fakta • Historien bakom 1336 och det kooperativa företaget Scop Ti
Hos Fralib tillverkades fram till 2010 temärket Eléphant. I september det året meddelar ägaren, brittisk-nederländska Unilever, att produktionen skulle flytta till Belgien och till Polen. De 182 anställda erbjöds att flytta med eller att ta ett avgångsvederlag. Motivet var att fabriken inte var tillräckligt lönsam, vilket en stor del av de anställda genast protesterade mot. Elephant-teerna dricks i Frankrike, och bör därför också tillverkas här är ett annat av deras argument för att fabriken ska vara kvar. Facken CGT och CFE-CGT uppmanade snart till en bojkott av Unilevers andra produkter.
I januari 2011 startade en serie rättegångar. Tre domstolar gav med tiden de anställda rätt i att Unilevers uppsägningsplaner inte är lagliga.
I september 2011 fick de sina uppsägningsbesked. De ockuperade då fabriken. Idén om att bilda ett löntagarkooperativ tog fart. Först efter 1336 dagar var kampen över. I maj 2014 gick Unilever bland annat med på att skjuta till 2,85 miljoner euro (27 miljoner SEK) i kooperativet Scop Ti, som nu ägs av 58 före detta anställda. Kooperativet har också fått köpa maskinparken för en symbolisk euro, och hyr lokalerna av Marseilles storkommun.
Varje delägare har satsat 3000 euro (29 000 SEK) i företaget.
I maj 2015 presenterar de sina nya märken av ekologiskt odlade teer: 1336 och Scop Ti. Scop TI står för Société Cooperative et Ouvrière Provençale de Thès et Infusions, Provencalskt Arbetarkooperativ för teer och örtteer.
I september 2015 ska de första förpackningarna levereras till handeln. Målet är att fabriken ska vara lönsam om två år, och att den årliga produktionen ska vara uppe i 1000 ton te 2019. Alla löntagare är också delägare.
De är uppdelade i tre kategorier. Den högsta lönen (en chefstjänsteman) har cirka 24 500 kronor i månaden före skatter och sociala avgifter. Den lägst betalda (arbetare och tjänstemän) har cirka 19 700 kronor före skatter och sociala avgifter.
I Frankrike kan en industriarbetare välja att organisera sig inom olika fack med olika ideologisk inriktning. CGT är en av de största franska fackliga centralorganisationerna, partipolitiskt obunden, men har traditioner av ett nära samarbete med det franska kommunistpartiet. CFE-CGC organiserar framförallt högutbildade och chefstjänstemän.
Text: Anna Trenning-Himmelsbach