Många utmaningar för nordiska facken
Utmaningarna som livsmedelsarbetareförbunden står inför i Norden är många. Det handlar om social dumpning, om handelskedjornas ökade makt, behovet av ursprungsmärkning, krisen i Ukraina och den ryska bojkotten av livsmedel samt behovsanställningar.
Det framkom av de motioner och uttalanden som behandlades på Nordiska Unionens kongress den 17-19 augusti på Rönneberga kursgård i Stockholm. Antalet förbund som ingår i denna union har inte blivit färre under kongressperioden, men antalet medlemmar i förbunden har minskat.
– Vi har en ökande global konkurrens och vi har förlorat arbetstillfällen inom livsmedelsindustrin i Norden. Det är inte bara så att det är tuffare att organisera våra kamrater, det är också ett ökat krav på rationalisering inom livsmedelsindustrin för att kunna tävla på den globala marknaden, sade Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande och avgående ordförande för Nordiska Unionen.
Den globala konkurrensen har lett till att arbetsgivare för första gången på länge öppet ställer krav på sänkta löner. Ett exempel som Hans-Olof Nilsson gav var Danish Crown, som har verksamhet i flera länder, och som öppet sagt att lönerna måste sänkas med 20-25 procent.
Han talade också om en explosion av bemanningsföretag i Norden.
– Det vet vi alla att de inhyrda är svårare att organisera, de finns inte kvar på arbetsplatsen så länge. Men vi måste försöka organisera dem, för om inte vi organiserar dem så gör ingen annan det heller. Då förblir de oorganiserade och kommer att sälja sin arbetskraft billigare än vad våra medlemmar är beredda att göra.
Han pekade också på hur nationalismen breder ut sig inte bara i Norden utan i hela Europa.
– I Norden har vi fått in den yttersta högern i våra nationella parlament, till och med i regeringsställning i vissa fall. Det handlar naturligtvis inte om att många är nazister eller rasister utan att de känner en osäkerhet inför framtiden.
Hans-Olof Nilsson väckte åter tanken på att fusionera alla nordiska livsmedelsarbetareförbund och bilda ett nordiskt förbund för livsmedelsarbetare för att möta företagens globalisering. Flera talare uttalade sig positivt men menade samtidigt att det återstår väldigt mycket innan en sådan idé skulle kunna förverkligas.
Det som ligger närmast till hands för många nordiska livsmedelsarbetareförbund är att höja organisationsgraden.
– Det är viktigt att vi har ett bra samarbete. Det finns inget förbund i Norden som inte försöker få fler medlemmar samtidigt som det inte finns något förbund som inte tappat medlemmar. Det har vi i Danmark gjort, sade Ole Wehlast, ordförande för NNF.
Han fick medhåll av sin norska kollega.
– Sedan förra kongressen har vi (Nordiska Unionen, red anm) förlorat lika många medlemmar som ett helt medlemsförbund. Om hur vi ska höja medlemsantalet är något som vi talar om på vårt kontor i Norge varje dag, sade Jan Egil Pedersen, ordförande för NNN.
Kongressen avslutades med att en ny styrelse valdes. I åtta år, två kongressperioder, har Livs haft ordförandeskapet och ansvarat för unionens sekretariat. Nu tar Finland över. Förbundssekreterare Henri Lindholm, från SEL, valdes till ny ordförande för unionen.
Fotnot: Nordiska Unionen representerar cirka 135 000 medlemmar från tolv förbund som organiserar anställda inom livsmedelsindustrin i Island, Färöarna, Norge, Sverige, Finland och Danmark. En handlingsplan, tre uttalanden samt två motioner antogs på kongressen. På debattsidan publicerar vi uttalandet som handlar om social dumpning.