DECKARE. Leif GW Persson, Bombmakaren och hans kvinna, Albert Bonniers förlag 2015.

Tipset från London varnar för ett angrepp mot Sverige. På självaste nationaldagen ska en namngiven terrororganisation, al-Shahaab, en del av Al-Qaida, slå till med självmordsbombare på Skansen där kungafamiljen och många av statens mest betydande personer i så fall skulle stryka med.

Ny huvudperson i berättelsen är Lisa Mattei, operativ chef för Säpo, som tidigare bara figurerat i utkanten av berättelserna om supersalamin från Solna, Evert Bäckström. Jag har alltid haft en skräckblandad förtjusning för det lilla äcklet och blir lite besviken för den undanskymda roll han tilldelats den här gången.

I stället är det tre kvinnor med Lisa Mattei i spetsen som leder jakten på den misstänkte svensk-somalier som MI5 pekat ut. Abdullah Mohammed Khalid, 28, bor i Eskilstuna med sin stora och djupt religiösa familj där fadern har fyra fruar. Men går det att helt lita på britterna? Mattei frågar sig också om det finns en mullvad bland hennes egna. Efter en ganska seg startsträcka blir det riktigt intressant. Och spännande.