Äntligen – regeringen har höjt taket för a-kassan för första gången på många år. Men eftersom alla medlemmar i Livs redan omfattas av en inkomstförsäkring vid arbetslöshet som garanterar en totalsumma på 80 procent av lönen vid arbetslöshet så innebär höjningen inte mer pengar i plånboken.

Beslutet innebär dock att arbetslösa medlemmar kommer att få en större del av sin ersättning från a-kassan och en mindre del från inkomstförsäkringen, vilket kommer att innebära lägre kostnader för Livsmedelsarbetareförbundet när premien ska betalas till Folksam.

Ligger den arbetslöse medlemmens tidigare lön under de nya inkomsttaken i a-kassan utgår ingen ersättning från inkomstförsäkringen eftersom a-kassan täcker upp motsvarande 80 procent av lönen.

Eftersom maximal dagpenning från a-kassan är högre de första 100 dagarna av arbetslöshet än dag 101-200 så kan en medlem vara berättigad till komplettering från inkomstförsäkring dag 101-200 även om denne inte varit det dag 1-100.

Mål & Medel frågande Livs förbundledning vad de minskade kostnaderna för försäkringen kan tänkas innebära för medlemsavgiften.

• Hur mycket lägre kommer kostnaderna för Livs inkomstförsäkring att bli? Är det tillräckligt mycket för att det ska vara möjligt och meningsfullt att sänka fackförbundsavgiften? Hur mycket kan det handla om i så fall?

– När det gäller medlemsavgifterna är det alldeles för tidigt att uttala sig. Folksam håller för närvarande på att göra beräkningar på vad inkomstförsäkringen kommer att kosta, svarar förbundsordförande Hans-Olof Nilsson.