En mycket bra början
När de rödgrönas budget klubbas i riksdagen den 25 november kommer det att innebära att skatterna höjs för de som tjänar mest. Det innebär också att rut- och rotavdrag kommer att begränsas och att jobbskatteavdraget trappas ner. Den bortre parentesen i sjukförsäkringen kommer att tas bort. I budgeten finns pengar avsatta till bostadsbyggande. Här finns också satsningar på fler jobb och på bättre vård, skola och omsorg.
Det är en mycket bra början för alla oss som vill se en mer rättvis och solidarisk politik.
De borgerliga partierna är naturligtvis kritiska. De borgerliga ledarskribenterna vädrar sin upprördhet över de rödgrönas budget. Arbetsgivarorganisationerna är också missnöjda. Det är inte så märkligt. Hade det varit tvärtom skulle det vara illavarslande. De vill ju alla se en borgerlig politik som stärker incitamenten (i klartext ökar klyftorna) i samhället. Sverige har under de åtta alliansåren varit det land bland industriländerna där inkomstskillnaderna ökat snabbast och där andelen fattiga ökat mest.
Den borgerliga regeringen talade sig varm för arbetslinjen. Det skulle löna sig att arbeta, helt klart lönade det sig också att vara förmögen i ett borgerligt styrt Sverige. Gåvo- och arvsskatter har slopats. Fastighetsskatten har avskaffats. Bolagsskatten har sänkts. I Sverige finns idag 147 miljardärer, vilket är en fördubbling på tio år. Samtidigt har tillväxten dämpats i takt med att klyftorna har växt. Detta framkom av en OECD-rapport som presenterades i maj i år. OECD efterlyste åtgärder för att minska klyftorna. Det som föreslogs var utbildningssatsningar riktade mot de yngre åldersgrupperna, minskade inkomstskillnader, färre osäkra anställningar och fler kvinnor i arbete.
Den politik som de rödgröna nu vill föra syftar till att minska klyftorna. Det är oerhört viktigt. Det är en förutsättning för hållbar tillväxt och det enda effektiva botemedlet mot främlingsfientlighet och rasism. Men samtidigt återstår mycket att göra. Arbetslösheten sjunker visserligen men är fortfarande hög, låg i slutet av augusti på 7,7 procent. Andelen utrikes födda som står utanför arbetsmarknaden växer.
Tyvärr har tid gått förlorad. Som alla säkert minns så fick inte regeringen igenom sin budget förra hösten. Sverigedemokraterna lade inte ner sina röster, vilket är praxis. Istället röstade de på alliansens budget.
Det ledde till en omöjlig situation för sittande regering och Stefan Löfven såg sig tvingad att utlysa nyval. Det i sin tur ledde fram till decemberöverenskommelsen som de rödgröna nu kan luta sig mot och som gör det möjligt för regeringen att få igenom sin budget.
Det är med andra ord ingen lätt uppgift för sittande regering att göra den vänstersväng som så många väntat på. Men nu är den på gång och det bådar gott för framtiden.