Facket nyanserar kritik
Är de anställda på Kronfågel i Valla rädda för att påpeka brister i arbetsmiljön? Ja, det hävdar Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande.
Men riktigt så illa är det inte, menar representanter från Livsklubben.
– Jag var med under Arbetsmiljöverkets besök. Det som står i inspektionsmeddelandet om rädsla är taget ur sitt sammanhang. Vad det handlar om är ett längre resonemang som vi förde om varför anställda drar sig för att göra anmälningar, säger Nina Jonsson, klubbordförande i Livsklubben på Kronfågel i Valla.
Hon berättar att de diskuterade med arbetsmiljöinspektören om vad det kunde finnas för bakomliggande orsaker till att anställda inte anmälde tillbud:
– Vi vet att det kan bero på att man tycker att det är pinsamt om man ramlat och slagit sig, att man tycker att det är ens eget fel. Vi vet också att det förekommer att tidsbegränsat anställda tror att det minskar deras möjligheter att få fortsatt jobb om de anmäler tillbud. Det var detta som vi pratade om. Nu står det i inspektionsmeddelandet att personalen är rädd. Det låter så hårt, det var inte så vi menade.
Arbetsmiljöverkets påpekan har fått genomslag i pressen. Nina Jonsson kan förstå intresset, det låter inte bra om man inte som hon vet vad som sades vid mötet.
– Vi resonerade om vad det är som gör att man inte anmäler brister i arbetsmiljön, att det är något som man inte kan ta på. Företaget har verkligen jobbat med detta och efterlyst och betonat vikten av att rapportera. Det är därför extra sorgligt att det nu talas om att det finns en rädsla. Så är inte fallet.
Upprinnelsen till Arbetsmiljöverkets inspektion var en oanmäld arbetsplatsolycka som inträffade i somras. Ingrid Jatkola, som är huvudskyddsombud i Valla, beklagar att det system de har, som innebär att de skriver in allt som händer och sedan följer upp, inte har fungerat:
– Olyckan, som inte rapporterades, inträffade på natten. På grund av en miss i rutinerna så skrevs den inte in. Det är ingen ursäkt, men en förklaring, och nu har detta rättats till.
Även hon beklagar skrivningen i inspektionsmeddelandet, om att det skulle finnas en rädsla bland de anställda att rapportera brister i arbetsmiljön:
– Vi har verkligen jobbat med detta, därför blev det lite tokigt med skrivningen i inspektionsmeddelandet. Det var inte så vi menade när vi pratade med inspektören.
Vid inspektionen framkom även andra brister. Bland annat saknas skriftliga instruktioner när det gäller arbete som medför stora hälsorisker, nattetid behövs fler som kan första hjälp och krisstöd, företagets handlingsplan har brister och det gäller även det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Senast den 8 december ska detta vara åtgärdat.