Saltå kvarn lägger ner sitt bageri i Bromma som öppnades för sex år sedan, ett tiotal anställda förlorar därmed sina jobb. 

Anledningen till nedläggningen är, enligt företagets vd Johan Ununger, att bageribranschen förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till 2-3 mycket stora företag. Mindre leveransbagerier, likt Saltå kvarns, har fått det svårt. Handelsföretagen köper inte in brödet utan upplåter bara plats i butiken.

– Det gör att det blir för mycket returer och därmed också stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Johan Ununger.

Saltå kvarn slutar därför från och med den 1 november att sälja bröd brett i livsmedelshandeln. I framtiden kommer Saltå kvarn endast att sälja sitt ekologiska bröd i de egna butikerna. Var det kommer att bakas är under utredning. Utöver bageriet i Bromma har Saltå kvarn ett bageri i livsmedelsbutiken Paradis på Söder samt ett bageri i Järna som förnärvarande inte är i bruk.

Brödet utgör bara ekonomiskt sett en liten del av företagets verksamhet. De andra delarna såsom kvarn och trading växer och utvecklas. Alla produkter kommer från ekologiska jordbruk.

Malin Klingzell-Brulin