Svenskt nej till GMO-förbud
När ansökningstiden för att undantas från det område där EU tillåter odling av genmodifierade produkter (gmo) gick ut den 3 oktober stod det klart att Sverige inte ansökt om något undantag.
Det innebär att Montsantos gmo-majs Mon810 och nio andra gmo-grödor som väntar på EU-godkännande med all sannolikhet kommer att få odlas i Sverige.
Mon810 är i dag den enda gmo-gröda som odlas i kommersiell skala inom EU.
16 länder och självbestämmande regioner i EU har ansökt om undantag mot tillstånd för de aktuella grödorna: Lettland, Grekland, Italien, Tyskland, Bulgarien, Cypern, Kroatien, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Portugal, Litauen, Wallonien i Belgien samt Skottland, Wales och Nordirland i Storbritannien.
Den rödgröna regeringen har haft slitningar i synen på genmodifierat jordbruk, men sedan Sverige i mars röstade ja i EU till godkännande av gmo så verkar den gmo-positiva sidan ha vind i seglen. Det av tradition gmo-kritiska Miljöpartiet har beslutat att man ska utveckla sin GMO-politik med utgångspunkt ”i såväl våra värderingar som aktuell forskning”. Det är främst argument om fattigdomsbekämpning och klimatanpassning som ligger bakom förskjutningen.
Europaparlamentets miljöutskott förklarade nyligen att man anser att enskilda EU-länders möjlighet att stoppa GMO-import inte bör bli verklighet efter som det skulle äventyra den inre marknaden.
– En tydlig majoritet i utskottet vill inte äventyra den inre marknaden. För oss den nuvarande lagstiftningen vara kvar och medlemsländerna bör axla sitt ansvar och ta beslut tillsammans på EU-nivå istället för att införa nationella förbud, sade utskottets ordförande, den italienske konservative EU-parlamentarikern Giovanni La Via efter omröstningen enligt Europaportalen.se.
Hela EU-parlamentet väntas ta ställning i frågan i slutet av oktober.