Andra världskriget rasar fortfarande i Europa men i den här romanen är det inte längre fiskarsönerna Lauritzen som står i centrum utan den äldste broderns båda döttrar, Johanne och Rosa. Båda är djupt involverade i kriget, Johanne som agent åt den hemliga brittiska sabotage- och underrättelseorganisationen SOE och frivillig i den norska motståndsrörelsen Hjemmefronten, Rosa som anställd i den svenska underrättelsetjänsten.

Romanen tar sin avstamp i den historiska händelsen med den mystiska smällen i Krylbo. Efter att ha deltagit i ett misslyckat attentat återvänder Johanne skadad till föräldrahemmet. Hon är dock snabbt på benen och nya uppdrag väntar. Allt från att organisera fritagning av motståndsmän från tyskarna och att gillra så kallade honungsfällor åt de nazistiska ledarna till att rädda de norska judarna från förintelse.

Det är starka, kloka och orädda kvinnor som för berättelsen framåt. En spännande och i huvudsak trovärdig skildring av krigsåren ur ett mindre belyst perspektiv.

Släktsvit. Jan Guillou, Blå Stjärnan (Det stora århundradet, del 5) Piratförlaget 2015.