”Det svenska biståndet behövs mer än någonsin”
Öppet brev till: Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, biståndsminister Isabella Lövin, utrikesminister Margot Wallström och partisekreterare Carin Jämtin.
Sverige är det land som, utifrån befolkningsstorlek, tar emot överlägset flest asylsökande i EU. Det är vi inom IUL starka förespråkare för. På grund av den rådande flyktingsituationen har Sverige under ett år tagit emot upp emot 190 000 människor på ett humant sätt. Det innebär givetvis stora ekonomiska påfrestningar. Men beskedet om att regeringen överväger att göra betydande avräkningar i det internationella biståndet ger oroande signaler och tyder på en bristande insikt om vad biståndet faktiskt åstadkommer.
Samtidigt förstår vi att den svenska regeringen gör allt i sin makt för att hjälpa de människor som tvingats fly från sina hemländer, men att göra avräkning i biståndsbudgeten enligt OECD:s riktlinjer med närmare 50 procent från det långsiktiga internationella biståndsarbetet för demokrati, jämställdhet, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning är inget bra svar på den akuta flyktingsituationen.
IUL är en global facklig organisation som representerar arbetare från jordbruk och plantager till livsmedelsförädling, hotell och restauranger och hushållsanställda, och representerar runt 12 miljoner arbetstagare världen över.
Många av våra medlemmar har inte råd att äta sig mätta trots att de själva producerar mat. De jobbar under otrygga villkor och ofta med kringskurna fackliga rättigheter. Det svenska biståndet gör nytta för många anställda inom världens livsmedelsproduktion. IUL vädjar till den svenska regeringen att inte tappa detta perspektiv och förstå att man riskerar att ställa flyktingar och andra fattiga och utsatta människor mot varandra genom avräkningar av biståndet.
Tack vare det stöd våra medlemmar får från våra svenska medlemsförbund, Union to Union, Palmecentret och Sveriges regering via Sida har facklig utbildning och organisering stärkt såväl jämställdheten som det demokratiska och kollektiva inflytandet för våra medlemsgrupper. Facklig utbildning och organisering är den mest hållbara hjälpen till självhjälp som kan ges till fattiga i världen. Bra kollektivavtal för de arbetare som IUL organiserar bidrar starkt till fattigdomsbekämpning.
Förbättrade levnads- och arbetsvillkor minskar dessutom nödvändigheten att emigrera för att överleva och bidrar till rätten till att få leva och utvecklas i sitt eget land.
Därför uppmanar vi den svenska regeringen att söka alternativa budgetlösningar till den akuta flyktingkrisen och inte göra stora avräkningar på det internationella biståndet.
Genève, den 24 november 2015
Med vänlig hälsning,
Hans-Olof Nilsson
ordförande
Ron Oswald
generalsekreterare