EU-parlamentet röstade i slutet av oktober med mycket övertygande majoritet nej till kommissionens förslag om att enskilda länder eller regioner ska få möjlighet att begränsa eller stoppa genmodifierad mat och djurfoder som fått godkännande på EU-nivå. Både vänner av GMO och motståndare ser förslaget som dåligt.

Miljöorganisationen Greenpeace talar till exempel om ”en falsk rätt att stoppa användningen av genmodifierad mat och djurfoder på deras territorier”.

– Vi socialdemokrater röstade emot kommissionens förslag eftersom det rådde alldeles för stora frågetecken kring lagförslagets rättssäkerhet. Vi tror på en försiktighetsprincip när det gäller GMO, sade den svenske EU-parlamentarikern och ledamoten av parlamentets miljöutskott Jytte Guteland (s) till Europaportalen efter beslutet.

Trots de överväldigande röstsiffrorna (577 mot, 75 för och 38 som avstod) så vägrar EU-kommissionen att backa. EU:s hälso- och livsmedelskommissionär Vytenis Andriukaitis säger att man inte kommer att dra tillbaka förslaget.