Facken siktar på 2,8 procent
Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent, fortsatt utbyggnad av deltidspensionssystemet, en ny modell för systematiskt jämställdhetsarbete och åtgärder för en bättre arbetsmiljö.
Det här framkom när Facken inom industrin (FI) presenterade sin gemensamma avtalsplattform den 2 november. Det är den åttonde avtalsrörelsen där FI samordnar sina krav, det vill säga facken har genomfört samordnade förhandlingar inom industrin under nästan 20 års tid.
– Det facit vi har efter alla år med Industriavtalet är väldigt bra. Det är många medlemmar hos oss, men också andra löntagare, som kunnat se reallönerna öka, sade Anders Ferbe, IF Metalls ordförande.
Det nu ställda lönekravet hade Facken inom industrin noga övervägt, berättade Per-Olof Sjöö, GS ordförande:
– Våra bedömningar görs utifrån ett långsiktigt perspektiv. Målsättningen är att över tid nå reallöneökningar på en nivå som är hållbar och förenlig med hög sysselsättning och låg arbetslöshet.
Det framkom också att fackförbunden var nöjda med resultatet från förra avtalsrörelsen.
– Vi kan konstatera, när vi räknat på det här, att resultatet som vi uppnådde 2013 var väldigt väl balanserat, sade Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.
Han underströk också att FI:s uppgift inte var att lösa Sveriges ekonomiska problem:
– Vår uppgift är att se till att våra medlemmar först och främst får en ökad reallön men också att den svenska exportindustrins konkurrenskraft behålls. Det andra får politiker och Riksbank sköta om. Vi har landat i att situationen ser ungefär ut som den gjorde 2013, och vårt krav hamnar ungefär där också.
Lönekravet ligger som sagt på 2,8 procent och utgångspunkten är ett ettårigt avtal. Det finns också krav på höjda lägstalöner. För Livs del, som alltid räknar i kronor och ören, handlar det om krav på en löneökning på 745 kronor i månaden, en lönepott på 428 öre i timmen och minst 259 öre per timme genom en individgaranti.
En fråga som diskuteras livligt sedan LO-samordningen sprack är industrins möjlighet att sätta lönemärket i kommande avtalsrörelse. Detta var också uppe i samband med att FI:s avtalsplattform presenterades.
– Märkets betydelse finns oaktat LO-samordning eller inte. Med sammanlagt 1,1 miljoner medlemmar så innebär det att de krav vi ställer på industrins område också kommer att omvandlas på andra avtalsområden utanför industrin. På det sättet tror vi att märket, kommer att upprätthållas väl, sade Anders Ferbe.
Fotnot: Facken inom industrin är ett samarbetsorgan mellan de fem fackförbund som omfattas av Industriavtalet. De fem förbunden är, förutom Livs, IF Metall, GS, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Avtalsplattformen, som presenterades, den 2 november, har därefter ställts till samtliga fem förbund som godkänt den.