Klubbarna i Halmstad bildar lokalt nätverk
Trots att arbetsplatser ligger geografiskt nära varandra så kan det vara svårt för fackklubbar att träffas. Så behöver det inte vara konstaterar fackligt aktiva livsmedelsarbetare i Halmstad som träffades en fredagskväll i oktober för att bättre lära känna varandra och skapa ett fungerande nätverk.
Det är ett förväntansfullt gäng som träffas på Krönleins bryggeri i centrala Halmstad där det bjuds på smörgåstårta och öl. De har alla klubbstyrelseuppdrag och kommer från olika arbetsplatser i Halmstad med omnejd och är här på sin fritid för att lära känna varandra. Trots att deras arbetsplatser ligger nära varandra så har de flesta inte träffats tidigare.
Det är fem klubbar som är representerade denna kväll: förutom klubben på Krönlein handlar det om HK Scan Syd Halmstad, HK Scan Norr Halmstad, Lantmännen Cerealias fabrik i Laholm (tidigare Semper) och Charkuterifabriken (före detta Nordströms). Totalt är de ett 20-tal styrelseledamöter som vigt denna fredagskväll åt att utbyta erfarenheter.
Den som tagit initiativ till träffen är Jan Zielinski, lokalombudsman i Region Syd. Han finns nu på plats för att berätta hur det hela är tänkt.
– Jag har satt igång ett liknande arbete för att knyta klubbarna närmare varandra på Österlen. Jag har sedan diskuterat med klubbarna i Halmstad vad som skulle kunna göras här, det fanns en ömsesidig önskan att göra något liknande, berättar han.
Sedan betonar han att det är klubbstyrelsernas kväll och att han bara kommer vara med inledningsvis. Tanken är att de sedan ska få tid att prata och lära känna varandra.
– Det är ni här som äger frågan hur ett nätverk ska ta form, säger han.
De börjar med att presentera sig för varandra. Ronny Oscarsson, klubbordförande på Krönleins, är den som äldst och mest erfaren. Han har hunnit fylla 65 år och har jobbat på bryggeriet i 40 år och har många år som fackligt aktiv bakom sig. Han tillhörde de som var upprörda över förändringen av regionens gränser, som trädde i kraft 2012 i samband med att Halmstadskontoret lades ner, och som ledde till att de idag tillhör Region Syd istället för Region Väst.
Han säger att det tagit tid för dem att bli synliga i den nya regionen men att de nu börjat bli det. Han är också mycket positiv till initiativet att samla klubbstyrelserna i närområdet.
– Det är verkligen kul med denna kväll. Det finns helt klart en potential. Det var inte helt lätt att tvingas byta från Region Väst till Region Syd och det fanns en risk att denna del av regionen skulle komma bort. Men nu är vi med både här och där, konstaterar han.
Det visar sig att han är så pass entusiastisk att han inte vill sluta jobba utan fortsätta så att han får möjlighet att vara med om Livs nästa kongress som hålls våren 2017.
Även Therese Nilsson, sekreterare och kassör i klubben på Krönleins, välkomnar initiativet. Hon har varit fackligt aktiv länge, både i klubben och på avdelningsnivå på den tiden det begav sig:
– Jag ser jättepositivt på detta. Det är något som jag efterfrågat länge.
Hon är en av få tjejer på plats. Så ser det tyvärr ut i klubbstyrelserna i Halmstadsområdet. Sanna Pålsson, klubbordförande på HK Scan Syd, tillhör denna lilla skara som hon hoppas ska bli större:
– Förbundets tjejsatsning är bra, det märks att de som gått den växer. Vi har just nu en tjej från vår arbetsplats som deltar.
Hon är också positiv till att klubbstyrelserna från Halmstadsområdet samlats denna fredag.
– Jag hoppas att det kan leda till att vi inte alltid behöver ringa lokalombudsmannen i regionen utan kan ringa någon fackligt aktiv i Halmstad. Min förhoppning är att vi alla utbyter mejladresser och telefonnummer.
Om Ronny Oscarsson är bland de äldsta, så är Jonathan Johansson, 21 år och klubbordförande, bland de som är yngst. Han arbetar på Charkuterifabriken där han för ett år sedan var med om att starta klubben.
– En förhoppning är att det ska bli lättare att rekrytera medlemmar till fackliga uppdrag i regionen genom att vi lär känna varandra, säger han, själv nyligen vald till regionalt förtroendevald.
Han konstaterar att det inte finns någon naturlig mötesplats för klubbstyrelserna. Han har behov av erfarenhetsutbyte. Alla som jobbar på hans arbetsplats, som är relativt ny, är unga och under 35 år. Det är dessutom en arbetsplats som växer, första året var de tolv anställda, i dag är de 60 anställda.
Jonny Weinitz, klubbordförande på Cerealia Lantmännens fabrik, hoppas å sin sida att kvällens träff ska leda fram till att de i framtiden ska kunna förlägga en del fackliga utbildningar till Halmstad.
– Om resvägarna kan kortas blir det möjligt för fler att delta, säger han.
Den klubbstyrelse som är bäst representerad kommer från HK Scan Norr, i princip alla i styrelsen är på plats. De berättar att nästan alla på deras arbetsplats är medlemmar i Livs och att det är ett väldigt bra gäng. Det som de gärna vill dela med sig av till de andra klubbarna är också att sjukfrånvaron på deras arbetsplats aldrig har varit så låg som nu, ligger på 1,4 procent.
– Det är vi jättestolta över och vi har också jobbat mycket med arbetsmiljön, berättar Göran Albrektsson, klubbordförande på HK Scan Norr.