Efter två anmälningar från privatpersoner om att Arla satt konkurrensen ur spel inom mejeribranschen har Konkurrensverket, KKV, beslutat att inleda ett ärende, en så kallad förstudie. Att en förstudie inleds innebär att klagomålen passerat ett första nålsöga, det vill säga att de inte avfärdas direkt.

– Två klagomål från privatpersoner som vi fått in visade sig ha tillräcklig substans för att vi ska inleda ett ärende. Till att börja med har vi avsatt resurser för en förstudie för att senare ta ställning till om vi ska gå vidare eller inte, berättar Maria Bernhardsson, konkurrensråd vid KKV.

En av anmälarna var anonym, den andre har erfarenhet från en näring i närheten av mejeribranschen.

En av anmälarna anser att Arlas aktiviteter skapat en ”enorm utslagning av mindre och medelstora bönder”.

Han påpekar att Arlas marknadsandel under de senaste åren vuxit till cirka 75 procent och att de ”erhållit en näst intill monopolställning på flera huvudmarknader, både geografiskt och inom vissa produktkategorier”.

Anmälaren pekar också på att Arla ”tillåtits teckna omfattande produktions- och leveransavtal för så kallade EMV-produkter, det vill säga att tillverka och leverera ICA-, Axfood- samt Coopmjölk, produkter som är identiska med Arlas egna mjölkprodukter men som säljs till handeln till betydligt lägre pris och därmed stärker Arla sin marknadsposition ytterligare. Arlas EMV-avtal mer eller mindre omöjliggör för andra aktörer att komma in i mejerikylen på motsvarande produkter.”

Enligt Maria Bernhardsson är det troligt att KKV:s förstudie tar tre till fyra månader, därefter fattas beslut om en eventuell fullskalig utredning eller att ärendet läggs ner.