Det är få högskoleutbildningar som man kan söka till där yrkeserfarenhet är ett antagningskrav. Livsmedelsteknisk högskoleutbildning tillhör undantagen. Nils-Bo Nilsson och Margareta Nelke har nu skrivit en bok om denna utbildning som de båda är mycket begeistrade i. 

Nils-Bo och Margareta är bosatta i Råå utanför Helsingborg, en charmig by som vid förra sekelskiftet var Sveriges största fiskeläge.

Det är lunchtid och jag sitter i deras ombonade kök och blir bjuden på skånsk äggakaka med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Utanför lyser solen upp trädgården där löven fallit men där det fortfarande finns rosenbuskar som blommar fast det är i mitten av november.

Men vi inleder inte med att prata väder som man så ofta gör. Nils-Bo och Margareta är helt uppfyllda av den resa de precis gjort. Det är inte vilken som helst, det handlar om deras livs drömresa. I tre veckor har de rest runt i Nya Zeeland och i Australien. Lite jetlaggade är de så här dagen efter hemkomsten men inte värre än att de orkar med en intervju om sin bok ”YTH-livsmedel 40 år”.

Boken hade precis kommit från tryckeriet när de begav sig ut på sin långresa. De fick med nöd och näppe iväg de förbeställda exen. Nu ligger boken framför dem på köksbordet och de är mycket stolta över den. De har skrivit den tillsammans och också själva bekostat utgivningen av boken som är inbunden och tryckt i 1000 ex.

– Vi ville att den skulle se fin ut och innehålla många bilder. Vi ville inte att det skulle vara någon traditionell jubileumsbok utan att den skulle vara mer personligt hållen, förklarar Margareta.

De berättar att tillräckligt många har förbeställt den för att boken ska gå runt vad gäller kostnader för tryck och layout. Pengarna de fått in täcker inte arbetstiden, men de är pensionärer så det är inte så viktigt, låter de förstå. Det som är mer angeläget är att sprida kunskap om YTH-livsmedel.

Yrkesteknisk högskoleutbildning (YTH) har en spännande historia. Den var nämligen frukten av den stora utbildningsutredningen U 68 som Olof Palme, som då var utbildningsminister, hade tillsatt. Bakgrunden till det var att arbetarrörelsen, som varit inblandad i förarbetet till U 68, hade efterlyst en utbildning som möjliggjorde för studie-ovana personer att studera vid högskola.

Nils-Bo, som är civilingenjör med livsmedelsinriktning, kom i kontakt med YTH-livsmedel av en slump. Det var en god vän som hörde av sig till honom och erbjöd honom jobb som lärare 1977, en tillfällig anställning som övergick till en tillsvidareanställning 1980.

Margareta, som varit tillsammans med Nils-Bo i många år, har följt utbildningen via honom. Hon är utbildad bibliotekarie och bland annat jobbat som informationsspecialist på Tetra Pak.

– YTH-livsmedel har legat mig varmt om hjärtat eftersom den riktar sig till de som jobbar som saknar utbildning. Jag tycker att det är viktigt att människor får en andra chans, säger hon.

Det var detta som den yrkestekniska högskoleutbildningen syftade till, att ge yrkesarbetande chans att vidareutbilda sig. Tack vare tre reformer som den socialdemokratiska regeringen genomförde fick yrkesarbetande laglig rätt att ta ledigt för studier och rätt att återgå till sitt gamla arbete efter avslutade studier. De omfattades också av en så kallade 25/4 regel som gav allmän behörighet till högskoleutbildning åt vuxna personer (25 år och över) som hade yrkesarbetat i minst fyra år. Det utgick också ett vuxenstudiebidrag som ett komplement till det återbetalningspliktiga studiemedlet.

– Det var väldigt roligt att vara lärare för dessa studenter som var betydligt äldre än oss lärare. De var i genomsnitt 32-33 år och vi var 25 år, berättar Nils-Bo.

Han ler åt minnet och uttrycker samtidigt sin beundran för dessa studenter som valde att överge sina jobb för att börja studera. Det var inte helt lätt när man bildat familj, vilket framkommer av boken.

– Samtidigt var våra studenterna väldigt motiverade och det var slående hur många som klarade av sina studier. Det handlade om cirka 80 procent vilket är högt jämfört med andra högskoleutbildningar, berättar Nils-Bo.

Det som både han och Margareta har velat göra är att dokumentera denna utbildning som de båda känner mycket starkt för. Den har genomgått ganska många förändringar under de år som varit. Efter ett kortare antagningsstopp tar nu Lunds tekniska högskola åter in studenter på den tvååriga livsmedelstekniska högskoleutbildningen som ersatt YTH-livsmedel, men bara vartannat år och bara 30 studenter åt gången.

– Det är viktigt att visa på att det finns olika former av utbildning och se till att tanken bakom YTH inte glöms bort. I dagens samhälle talar man antingen om yrkesutbildning eller om högskoleutbildning. Det fina med detta är att det är en kombination, där teoretiska kunskaper baseras på praktisk erfarenhet, förklarar Margareta.

I boken lyfter de särskilt fram de pedagogiska modeller som använts, hit hör såväl projektarbete som problembaserat lärande.

– Från första början var YTH mer som gymnasieskola och uppbyggt kring olika ämnen. Men det funkade inte på denna grupp att jobba på det viset. Vi kom ganska tidigt fram till att det var nödvändigt att bygga undervisningen på studenternas egna erfarenheter, berättar Nils-Bo.

Det som är den stora behållningen med boken är alla de personer som intervjuats, det handlar om ett 20-tal intervjuer med såväl lärare som studenter.

– Det har varit väldigt roligt, det är många intressanta levnadsöden som vi fått ta del av, säger Margareta.

Ett sådant exempel är Bert Jacobsson som jobbat inom bageribranschen sedan han var 16 år tills han som 50-åring började på YTH-livsmedel och sedan blev studierektor på ett gymnasium i Göteborg. Ett annat exempel är Adda Skogberg som i många år jobbade som processoperatör och biträdande förman på Ädelprodukter (uppköpt av Unilever). Hon blev peppad att söka YTH och idag jobbar hon som produktionschef på Candeco som bland annat tillverkar strössel till glass.

– Helt klart finns det många kreativa och ambitiösa människor som inte skulle fått chansen om inte YTH-livsmedel funnits. Som vi ser det är det väldigt viktigt att denna möjlighet finns och det är också därför vi velat dokumentera denna utbildning så att kunskapen om den lever vidare, säger Margareta.