Snus. Tobaksbolaget Swedish Match har fått ett godkännande av den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA att sälja mer snus i USA. Beslutet gäller åtta olika sorters snus i portionsförpackningar. Myndigheten konstaterar att snus inte innebär betydande fara för befolkningen och skriver på sin hemsida att produkterna nu godkänns men inte får marknadsföras som säkra eller med ”godkänt av FDA”.

Swedish Match väntar fortfarande på svar på sin begäran om att få marknadsföra snus som ett mer hälsosamt alternativ, ett beslut som i förlängningen med all sannolikhet även skulle påverka företagets möjligheter att marknadsföra snus på fler marknader, till exempel EU.

”Dagens tillkännagivande av FDA behandlar inte vår ansökan om att erhålla en så kallade modifierad riskstatus för snusprodukter under varumärket General. Tillkännagivandet är istället ett godkännande för kommersialisering av nya produkter under en särskild och parallell process”, skriver Patrik Hildingsson, informationsdirektör för Swedish Match, i en skriftlig kommentar till TT.