Sunsalat skrev under – lång blockad avblåst
Sunsalat AB i Malmö har gått med på att teckna kollektivavtal vilket är en garanti för schyssta villkor. Därmed har Livs avbrutit blockaden mot företaget som pågått i 40
dagar.
Det är bland de längsta striderna om kollektivavtal som förbundet utkämpat på senare år. Länge såg det också mycket tufft ut. Sunsalat, där ett 40-tal anställda paketerar och säljer sallader, är ett ganska anonymt företag i Sverige. Merparten av det som produceras säljs inte i Sverige utan i Danmark där Coop, Lidl och Netto är de största kunderna.
Det var när Coop Danmark beslöt att bojkotta Sunsalats produkter, efter påtryckningar från danska Födevareforbundet NNF, som det började hända saker. Från att ha vägrat ha kontakt med såväl Livs som medlaren gick nu företaget med på att träffas för medling. Mötet, som hölls i tingsrätten den 18 december, resulterade i att företaget tecknade kollektivavtal.
– Företaget deklarerade att man ville ansöka om medlemskap i Livsmedelsföretagen från den 1 januari. Om det inte blir klart tills dess finns ett hängavtal som gäller från den dagen, berättar Benny Kolnby som var mycket nöjd med mötet och dialogen med arbetsgivaren.
Trots att konflikten fick ett lyckligt slut vill han inte tala om facklig seger:
– När arbetsmarknadens parter är överens är det inte enbart en seger för facket utan även en seger för arbetsgivarparten och vår arbetsmarknadsmodell.
Han berömmer de två medlemmarna, som jobbar på Sunsalat och som varit uttagna i strejk, för deras uthållighet och mod att i media gå ut och berätta om missförhållandena på företaget. Bland annat har de berättat om de verkliga förhållandena: heltidslöner på 9000 kronor och övertidsarbete och helgarbete utan betalning.
– Det har handlat om lönedumpning. Det är ingen människa oavsett bransch som ska jobba under de här förhållandena och med de här lönerna, säger Benny Kolnby.
Kollektivavtal är den enda garantin för att de anställda ska få avtalsenliga villkor. Men det krävs också att facket bevakar att avtalet följs, ett arbete som kommer att påbörjas så fort avtal tecknas.
– Jag som ombudsman kan göra regelbundna kontroller. Regionala skyddsombud och regionalt förtroendevalda gör också besök. Men det allra viktigaste arbetet bygger på att skapa en god relation med arbetsgivaren genom dialog och tillit.
Han vill också passa på att tacka alla som varit delaktiga i den fackliga kampen. Det är han som varit lokalt ansvarig för blockaden och det har varit en diger uppgift.
– Utan alla som engagerat sig hade det inte fungerat, framför allt alla förtroendevalda i regionen som ställt upp som blockadvakter i ur och skur. All heder åt alla dem. Vi har också fått ett väldigt fint stöd från Livs andra regioner och från andra fackförbund.
malin klingzell-brulin