Sexuella trakasserier handlar om kränkande uppträdande av sexuell natur, till exempel tafsande eller ovälkommen beröring, ovälkomna sexuella anspelningar eller kommentarer, sexualiserad jargong och ett sexualiserat språkbruk, blickar och gester.
Enligt diskrimineringslagen har arbetsgivaren skyldighet att utreda och vidta åtgärder mot sexuella trakasserier.
Trakasserier på grund av kön handlar om uppträdanden som kränker en arbetstagares värdighet på arbetsplatsen och som har samband med arbetstagarens kön. Det kan vara könsbaserade förolämpningar, stötande och nedsättande kommentarer om utseende, beteende och klädsel, förlöjligande generaliseringar av ”kvinnliga” och ”manliga” egenskaper, nedsättande kommentarer eller skämt med anknytning till kvinnor och män som grupp.
Trakasserierna kan också visa sig i form av härskartekniker som osynliggörande, förlöjligande och undanhållande av information.
Enligt en undersökning som Arbetsmiljöverket gjort uppger 28 procent av alla kvinnor mellan 16 och 29 år att de på arbetet utsatts för sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön under 2013.
Samma undersökning visar att andelen unga kvinnor som utsätts för trakasserier på grund av kön från chefer och arbetskamrater har ökat markant mellan åren 2011 till 2013, från 15 procent till 19 procent.
Källa: Diskrimineringsombudsmannen