Blockaden mot Baka Stenugnsbageri varade bara i två dagar men hann ändå lämna tydliga spår. Den blev hårt ansatt av både borgerlig media och borgerliga politiker. Livs blockadvakter ställdes ansikte mot ansikte med kollektivavtalets fiende som slöt upp för att ge arbetsgivaren sitt stöd.

Att sätta ett företag i blockad är inget som Livs gör i första taget. I Bakas fall hade Livs fört både samtal och haft möten med arbetsgivaren om avtal sedan mars 2015 utan att komma någon vart.
Det ledde till att lokalombudsman Christina Pedersen i november 2015 kontaktade konfliktkommittén för att berätta att nästa steg var att varsla om blockad.
Bernt Säll, som sitter i konfliktkommittén i Region Väst, berättar att de då satte igång förberedelserna, som att få tag på blockadvakter och göra upp scheman.
– Jag tycker att det är viktigt att få fram hur mycket jobb som läggs ner innan man beslutar sig för att varsla. Som med mycket av det fackliga arbetet sker det ofta i det tysta, säger Bernt Säll.

Den 4 december 2015 lades varslet och den 12 januari 2016 trädde det i kraft.
Bernt Säll, som till vardags jobbar på Marenor, stod blockadvakt första dagen. Tillsammans med två andra från Livs tog han det första passet mellan klockan 10-14.
– Då var det ganska lugnt. Det var framför allt boende i området som hade frågor om blockaden. De flesta tyckte att det var bra att vi krävde avtal, det hade de själva där de jobbade, berättar han.
Nästa dag var stämningen betydligt hätskare. Det berättar Jörgen Samuelsson, som i många år varit fackligt aktiv och jobbat på Arla i Göteborg och som stod blockadvakt på eftermiddagen.
– Det kom folk körande ganska långt ifrån för att visa arbetsgivaren sitt stöd genom att fika och handla kaffebröd. Jag har sällan sett så många unga vita män i flotta bilar.

Han berättar att det var många som försökte provocera blockadvakterna, kallade dem för maffia.
– Men jag måste säga att vi var duktiga på att ta dem på rätt sätt. De lyckades inte provocera oss utan dröp av ganska snabbt.
Det som krånglade till det hela var att arbetsgivaren i december gått med på att teckna avtal med arbetsgivarorganisationen Visita vars avtal täcker serveringspersonal. Felaktigt hävdade man att det även täckte de bagerianställda. Det blev en pedagogisk utmaning för blockadvakterna att förklara att så inte var fallet.
– Det var lätt för kritiker att hänga upp sig på och peka på att det fanns avtal fast vi påstod motsatsen.
Det som annars förvånade Jörgen Samuelsson var alla de borgerliga politiker som dök upp för att visa arbetsgivaren sitt stöd. Det fick honom att önska att även socialdemokratiska politiker funnits på plats.

– Vi vill inte att politiker lägger sig i konflikter på arbetsmarknaden, det är en fråga för arbetsmarknadens parter. Men när nu de borgerliga gjorde det så borde de socialdemokratiska också gjort det. Nu fick de borgerliga föra fram sitt budskap utan att bli ifrågasatta, säger han och fortsätter:
– Det var ett tungt ansvar som vilade på oss blockadvakter att försvara den svenska modellen, eftersom andra som inte delar vår uppfattning var så högljudda med vad de tyckte.