Första maj började i Chicago
Första maj är inte en gemensam högtidsdag för hela svenska folket. De blågula fanorna längst fram i förstamaj-tåget, bredvid de många röda, betyder något annat än när kungen åker öppen kortege från slottet.
Var? När? Hur? Och varför började dessa demonstrationståg? Jan-Ewert Strömbäck, journalist och författare, som skrivit mycket om arbetsmarknad och arbetsmiljö, går till botten med frågorna i en lättläst bok från LL-förlaget.
Lättläst är en bra form för att berätta på ett underhållande sätt. Det lyckas Strömbäck med genom att ta sig själv som utgångspunkt. Han åker till platsen där allt började: Haymarket Square i Chicago, maj 1886.
Medan jag läser inser jag hur lite jag vet om hur det började. Det var arbetarnas USA, invandrarnas land och det var en bortträngd historia, som i förvånansvärd hög grad också är vår egen svenska historia. Det gör Strömbäck en stor poäng av. Det var inte bara Joe Hill, sångaren och fackföreningsmannen, som åkte till USA för att tillsammans med andra kämpa för ett bättre liv. Det gjorde också Mary Anderson, som från början hette Maria Sofia Magnusdotter, och kom från Saleby i Västergötland. Hon utvandrade till USA 1888, arbetade i fabriker i Chicago och blev fackligt aktiv och arbetsmiljökämpe. Mellan 1920 och 1944 var hon chef för arbetsmarknadsdepartementets kvinnobyrå och rådgivare till fem presidenter.
Fantastiskt! Vilket historia! Strömbäck står på det berömda torget på Haymarket Square i Chicago och upplever, funderar och pratar med hjälp av sin penna och sitt anteckningsblock. Det är direktsändning och det skapar en underbar närvaro och suggestion.
Haymarket Square har blivit ett minne
av det som hände i maj 1886.
Det är över 125 år sedan Haymarket-händelsen.
Jag står nu på torget, törstig
och i alldeles för mycket kläder.
Det är fullt med folk på platsen,
inte tomt och glest som kvällen innan.
Så var Jan-Ewerts första maj. Hur var min? Hur var din? Det är frågor som boken väcker