Kollektivavtal för livsmedelsindustrin
1 april 2016 – 31 mars 2017
Lokala förhandlingar upptas om fördelning av lönepott om:
• 294 öre per timme per den 1 april 2016. • Varav 147 öre per timme som lägsta löneökning (stupstock).
• 511/256 kr månad vid månadslön.
Avtalens lägstalöner höjs
1 april 2016 med:
• 294 öre per timme för arbetstagare 18 år med mindre än 1 års anställning.
• 294 öre per timme för arbetstagare 18 år med minst 1 års respektive 2 års anställning.
OB-tillägg och övriga tillägg i avtalen höjs med:
• 2,0 procent från 1 april 2016
• Lokala löneförhandlingar bör vara avslutade före 30 september respektive år.
Avsättning deltidspension:
• För premieintjänande till deltidspension avsätts ytterligare 0,2 procent från 1 april 2016. (Totalt numera 0,7 procent avsättning till pension.)
Lönerevisionsarbete, bilaga J:
• Tydliggör hur lönerevisionsarbetet ska bedrivas.
•Tydliggör vad som gäller vid oenighet.
• Innehåller vad lokala parter ska iaktta och vilken tidsfrist som gäller om central förhandling begärs.
Arbetsgrupp lönesättning:
• Parterna enas om att tillsätta en arbetsgrupp om lönesättning.
• Arbetsgruppens arbete ska redovisas senast den 31 december 2016.
Arbetstidskonto:
• Ledighet från arbetstidskontot (då så har begärts) som inte tagits ut under perioden 1 april-31 mars förfaller och kvarvarande behållning på arbetstidskontot betalas in som pensionspremie.
Industrigemensam
arbetsgrupp arbetsmiljö:
• Partsgemensam arbetsgrupp för att främja systematiskt arbetsmiljöarbete.
• Se över tillämpningen om föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Industrigemensam arbetsgrupp
likabehandling:
• Utarbeta praktisk handledning rörande jämställdhet och likabehandlingsfrågor.
• Inbegriper även kompetensutveckling och lönekartläggningsfrågor.
Fredsplikt och
förhandlingsordning:
• Partsgemensam förhandlingsordning som klargör förhandlingsskyldighet och tidsfrister såväl lokalt som centralt.
• Ersätter kapitel II i huvudavtalet SAF-LO.
Källa: Livsmedelsarbetareförbundet