En resa i tiden
En regnig dag år 1867 visste Johannes Andersson precis vad han skulle göra. Gå på auktion i grannbyn för att ropa in en rekorderlig amerikakoffert. Och emigrera.
Men det blev ingen resa. På vägen till auktionen köpte han en hel gård i stället.
Under sin promenad passerade Johannes Andersson Hovermo. Och kom i samspråk med en man som nämnde att den jämtländska lilla gården med kvarnen och smedjan var till salu.
– Det var nödår och isen låg på Storsjön ända till midsommar. Johannes hade bestämt sig för att emigrera och redan skaffat biljetten, berättar Folke Ericsson på Hovermo gårdsmuseum.
Men den 24-årige smeden och stenarbetaren Johannes såg möjligheterna. Lånade ihop köpesumman och tog över egendomen. Biljetten skänkte han till sin bror, som åkte till Amerika i hans ställe.
Snart arbetade både Johannes och hustrun Brita på gården.
Huvudinkomsten kom från att mala säd åt bönder i bygden och energin till kvarnen togs från det lilla fallet i Hovermoån.
Med åren byggdes anläggningen ut. Paret fick sex barn varav tre av pojkarna blev kvar och kom så småningom att ta över verksamheten.
De var driftiga och händiga och snart fanns här ett snickeri, en ny kvarn och ett kraftverk. Ett industricentrum med mängder av sinnrika, egentillverkade verktyg och maskiner.
– Min bror Yngve och jag har bott på gården hela våra liv och tog över den 1979. Vi drev en bilverkstad här, hade ett åkeri och blev sedan pensionärer. Vi öppnade muséet 2001 för att gården skulle överleva och inte glömmas bort, konstaterar Folke som liksom brodern är ättlingar till Johannes Andersson.
Anläggningen kallas för Hovermo gårdsmuseum och är belägen söder om Storsjön, utanför Östersund. På ägorna står ett tjugotal byggnader – från mjölnarbostad, kraftstation och smedja till såg, spånhus och lagård. Alla är intakta och de flesta k-märkta.
Fastigheterna är frukten av fyra generationers arbete och vittnar om hantverksskicklighet och uppfinningsrikedom. Med ett enormt finmekaniskt intresse har familjemedlemmarna själva ritat och tillverkat gårdens maskiner, som cementblandare, metallfräsar och turbiner.
Och inte nog med det. Här finns mängder av fina gamla ting – från radioapparater och kameror till husgeråd, leksaker och plåtaskar. Det mesta härstammar från 1900-talets första hälft och har använts på gården. Att besöka Hovermo gårdsmuseum är som att kliva tillbaka i tiden.