”Folk har blivit bra på att skänka”
Emmaus är ett engagemang, som vid sidan av familjen, tar all Magnus Hauklands fritid i anspråk. Så har det varit i tio år, ända sedan han gick på gymnasiet och praktiserade på Emmaus.
På dagarna arbetar Magnus Haukland på Gudruns i Gävle. Han hoppar in där han behövs, det kan vara i godsmottagningen, i korvproduktionen eller fryshanteringen. Men nu sitter vi på klubbexpeditionen som ligger en trappa upp i charkfabriken.
Magnus Haukland är styrelseledamot och skyddsombud i Livsklubben. Hans svärfar Svante Luthman, är ordförande.
– I gengäld är jag ordförande i Emmaus Gävleborgs biståndsgruppsstyrelse och min svärfar suppleant, säger han och ser rätt nöjd ut.
Det märks att han brinner för det arbete som Emmaus utför, det handlar om återbruk och biståndsprojekt.
– Vårt mål är inte att mätta för dagen, utan att mätta för livet. Vår förening är helt fristående. Den har inte någon religiös eller politisk anknytning.
Det är framför allt kläder och skor som föreningen får till skänks som återbrukas. Emmaus har ett 40-tal insamlingscontainrar, inte bara i Gävle utan även i Ockelbo och Sandviken, och dem tömmer man regelbundet. Det är UFF:s klassiska gula containrar som man tagit över och målat svarta.
– Folk har verkligen blivit bra på att skänka kläder och skor. Allt vi får in sorteras. Det som är trasigt slängs, berättar han och fortsätter:
– Slitna och urtvättade kläder är okej. Dessa skickar vi som bistånd till andra länder, det har också hänt att kläder skänkts till flyktingar i Sverige. Kläder och skor av bra kvalité säljer vi i våra butiker.
Det gäller även saker av värde som föreningen får in genom återvinningscentraler som biståndsorganisationerna i Gävle samarbetar med.
– Det som driver oss alla är att vi vill återbruka saker och få ner sophanteringen, förklarar han och tillägger:
– Vi i Emmaus har planer på att starta ett ekocenter där vi ska tillverka saker av det som slängs. Vi skulle i så fall bli först i Sverige.
Han berättar att Emmaus driver två butiker i Gävle där allt som säljs är andra hand.
– Det handlar om ganska mycket pengar som vi får in genom våra butiker, över en miljon kronor om året. Allt går till våra biståndsprojekt minus kostnaden för vår administration.
De har totalt sju anställda i butikerna.
– De omfattas av kollektivavtal, det är Handels avtal som gäller. Jag har också sett till att vi som arbetsgivare tar ansvar för deras arbetsmiljö, att den är bra. Det var lite si och så med det tidigare.
Det som tagit mycket tid och kraft på sistone är annars föreningens momsbråk med Skatteverket som velat momsbelägga andrahandsförsäljningen. Emmaus vann tvisten, vilket var avgörande, annars hade de fått lägga ner. Nu kan de fortsätta sitt biståndsarbete, just nu stöder de ett 20-tal projekt runt om i världen.
Emmaus i Gävle har länge varit engagerad i Västsahara, Afrikas sista koloni.
– Där kämpar folket för rätten till ett eget självständigt land, förklarar Magnus Haukland.
Stödet har utgjorts av balar med kläder som skickats till flyktinglägren.
– Det finns ett stort behov av kläder. Framför allt vintertid är det kallt, men även på nätterna sommartid.
Han har själv inte besökt Västsahara.
– Jag har varit inbjuden men inte kommit iväg. Det kräver planering och jag har också min familj att ta hänsyn till.
Det visar sig att han rest mycket lite. Han har aldrig flugit och han har aldrig varit utanför Norden.
– Det har inte blivit av men jag skulle gärna göra en längre resa och besöka något av våra projekt.
Förutom Västsahara har Emmaus biståndsprojekt i Latinamerika, bland annat har man byggt en skola i San Salvador. De har också flera projekt i Afrika. Ett av deras senaste projekt är ett barnhem i Ukraina.
– Vi bestämmer själva vilka projekt vi vill stödja. Vi söker även nya projekt. Målet är att alla pengar som vi får in ska komma till användning. Vi är noga när det gäller uppföljning. De vi stöttar ska rapportera hur pengarna används, vi vill ha kvitton och gärna bilder.
Allt arbete som han själv och andra medlemmar lägger ner gör de ideellt, utan ekonomisk ersättning. De är inte många, bara drygt 30.
– Vi raggar inte medlemmar. Vi vill ha medlemmar som är aktiva.