Arbetsmiljöverket har beslutat om ett vitesförbud angående övertidsuttag mot Orkla i Filipstad. Förbudet innebär att bolaget tvingas hålla sig strikt till arbetstidslagens regler om det inte i kollektivavtal överenskoms om annat. Annars väntar vite på 200 000 kronor.

I januari 2012 kom Arbetsdomstolen fram till att arbetstidslagens bestämmelser inte var reglerade i Livsmedelsavtalet (Mål&Medel nr 3/2012). Brott mot arbetstidslagen kunde därför inte längre hanteras av förbundet som kollektivavtalsbrott, istället måste man göra en anmälan till Arbetsmiljöverket som är tillsynsmyndighet över arbetstidslagen, ATL.
I juni 2015 begärde två av Livs skyddsombud på Orklas fabrik i Filipstad (Orkla Confectionary & Snacks Sverige AB) att Arbetsmiljöverket skulle pröva om arbetsgivaren brutit mot bestämmelserna i ATL.
Skyddsombuden hävdade att för åren 2012-2013 hade tretton personer haft för lång ordinarie arbetstid, arbetat för mycket jourtid, övertid, mertid alternativt extra övertid utan särskilda skäl.
För åren 2014-2015 handlade det om fem personer.

När Arbetsmiljöverket med anledning av skyddsombudens begäran inspekterade arbetsplatsen såg man ”vissa brister i arbetsmiljön gällande övertid och extra övertid”. Det man såg bekräftade i det stora hela skyddsombudens uppgifter.
Bland annat konstaterades att sammanlagt 20 arbetstagare under någon kalendermånad under åren 2012, 2014 och 2015 hade arbetat mer än tillåtna 50 timmar.
Arbetsmiljöverket har därför förbjudit Orkla i Filipstad att göra arbetstidsuttag utöver vad som ATL tillåter (paragraferna 8 och 8a), om inte kollektivavtal överenskoms och tecknas om annat.
Det innebär att när det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får (allmän) övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår.
Övertid utöver allmän övertid (extra övertid) får inte överstiga 150 timmar per år och anställd. Extra övertid får endast tas ut om särskilda skäl finns för det och situationen inte har gått att lösa på annat sätt.
Allmän övertid och extra övertid får tillsammans inte överskrida 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad.
Förbudet gäller från och med 15 augusti, och är förenat med vite på 200 000 kronor.