Behöver vi livsmedelsföretag i Sverige?
Dagens globaliserade värld ställer andra krav på oss. Den tvingar oss till andra tankar och agerande som vi inte är vana vid och bekväma med.
Företagen växer i hela världen och tar en annan form. Många stora koncerner skapas och för deras räkning jobbar lobbyister som sällan gör det till vår fördel.
Jag undrar hur många stora företag som är svenskägda idag? Man kan tycka att det inte spelar någon roll. Men jag kan inte hålla med om det. Om vi ska ha ett fungerande samhälle framåt, så måste vi ha egna livsmedelsföretag.
Jag kan inte sluta tänka på när jag fick beskedet om Findus i Bjuv. Vi sitter mitt i en avtalsrörelse och
förhandlar avtal och i sittande stund får vi informationen av vår ordförande Hans-Olof Nilsson, att Findus i Bjuv ska läggas ner.
Det var ett smäll i ansiktet för hela delegationen och alla livsmedelsarbetare i Sverige. Att en så stor livsmedelsfabrik kan läggas ner bara för att någon annan fabrik i ett annat land behöver produktion.
Det är ett hån mot de svenska arbetarna när de gjort sitt jobb exemplariskt. Detta är bara ett exempel, vi har många andra i Sverige och i världen.
Hela världen är i rörelse på grund av krig, klimatförändringar och maktkamp. Vad diskuterar vi i våra fikarum? Jo, invandring eller TV-såpor. Jag tycker att vi ska öppna ögonen och diskutera hur vi ska lösa våra problem som är mycket större än så. Vi ska göra vår läxa och förhindra att företag kan flyttas över en natt till andra länder.
Svenska företag levererar med hundra procent säkerhet, kvalité och vinst, men det är inte tillräckligt. Sverige ska vara ett land som kan klara sig med sina egna livsmedel och kunna exportera utan att behöva tänka på att någon annan stormakt vill annat.
Jag som är på många möten i olika sammanhang fick höra en högt uppsatt tjänsteman säga att vi kanske inte behöver några livsmedelsföretag i framtiden i Sverige. Bara tanken skrämmer mig. Ett land ska kunna klara av att producera egna livsmedel.
Det berör inte bara livsmedelsarbetare, det berör bönder, rikets ekonomi och samhället i stort. (Vad gör vi som har Ryssland flåsande i nacken hela tiden?)
Därför vill jag att vi ska börja tänka bredare på vad vi kan göra för att påverka den lättvindiga flytten av företag från Sverige till andra länder i världen trots att vi gör vårt jobb med bravur.
Det finns exempel på länder, till exempel Tyskland, som har lagar som försvårar att flytt av företag sker så enkelt.
Neziya Rahman, bagare och klubbordförande på Pågen i Malmö