Fyra skilda röster i fyra noveller om flykt
NOVELLBÖCKER. Lilla Asken, Ania Monahof, Förväl till dem på land, Marjaneh Bakhtiari, Eller sjunk i havet, David Mosheni, Du och jag mot världen, Zulmir Becevic, Novellix 2016.
Betydelsen av ordet flykting har förflackats i en tid då miljoner tvingas fly från sina hem. För vad betyder det, att fly? Kan den som aldrig har tvingats lämna sitt hem, sin familj och sitt land någonsin förstå? En ny novellserie av Novellix gör ett försök att öka empatin. Fyra människor från fyra generationer och olika platser i världen berättar om sina erfarenheter. Där är 18-årige David Mohseni från Afghanistan, som åkte en trasig och överfull gummibåt över havet, endast tretton år gammal. Hans debut som författare, ”Eller sjunk i havet”, är skriven med gripande desperation och vanmakt. Ania Monahof kom även hon hit i båt, över ett stormigt Östersjön år 1944, vilket hon skildrar i ”Lilla asken”. Zulmir Becevic från Bosnien skriver om saknaden av sin familj och Marjaneh Bakhtiari utgör seriens fjärde röst.
Deras berättelser visar det allmänmänskliga i att fly. Det är något som kan drabba vem som helst. Formen passar särskilt bra för samtal om vad flykten gör med en människa. Novellerna ska också delas ut till skolor i Jönköpings län. Förhoppningsvis följer fler det exemplet.
Dessa fyra röster visar också tydligt hur samhället förändrats. Vi har blivit rikare men samtidigt mindre benägna att hjälpa. Det här är fyra fina påminnelser om att det är människor, individer med drömmar, rädslor och längtan som Europa nu stänger dörren för.