”Stöd de sydafrikanska vingårdsarbetarna”
Just nu pågår en stor strejk på företaget Robertson Winery som är en av de största sydafrikanska vinleverantörerna till svenska Systembolaget.
Det är över tjugo år sedan som den rasistiska apartheidregimen föll i Sydafrika men trots detta har väldigt lite förändrats inom jordbrukssektorn. Endast 3-5 procent av arbetarna inom sektorn beräknas vara fackanslutna. Rasism, sexism, arbetsplatsrelaterade skador, löneexploatering och underminering av organisationsrätten är fortsatt vardag på sydafrikanska storjordbruk.
Vingårdsarbetarnas lön på Robertson Winery är cirka 2 000 kronor i månaden vilket långt ifrån täcker grundläggande levnadsomkostnader. Arbetarna kräver därför en dryg fördubbling av lönen. Det har inte gjorts någon beräkning av existensminimum i Sydafrika men ett forskningsinstitut i grannlandet Namibia har räknat ut att en lön som går att leva på är cirka 6 000 kronor i månaden i Namibia och förhållandena är likartade i Sydafrika. Vingårdsarbetarnas nuvarande löner på Robertson Winery kan alltså ses som svältlöner och deras krav på en fördubblad lön som mycket rimlig.
De senaste månaderna har i stort sett samtliga vingårdsarbetare på Robertsons vinfabrik anslutit sig till fackföreningen CSAAWU och gått ut i strejk där de ställer tre krav:
•En lön som går att leva på.
•Att organisationsrätten garanteras.
•Att facket tillåts bli del av en kommitté somföljer upp och utvärderar Systembolagets eget antagna etiska riktlinjer.
Strejken har nu pågått i mer än fyra veckor och Robertson Winery har tvingats till förhandlingsbordet. Vi i kampanjen Rättvis vinhandel är mycket glada för detta men än är kampen för rättvisa långt ifrån vunnen. Enligt CSAAWU kommer förhandlingarna att bli tuffa. Vi hoppas att Systembolaget och svenska vinimportörer ska ta större ansvar för lantarbetarnas situation.
Systembolaget säger att man som företag vill ta ett socialt ansvar. ”Det sträcker sig från att vara ett schysst företag för våra anställda och våra kunder, till att arbeta för goda arbetsvillkor för de som arbetar på odlingar ut i världen.” Sedan strejkens start har vi fört en dialog med Systembolaget och fått veta att de besökt Robertson Winery och CSAAWU. Facket önskade då att Systembolaget skulle be om tillträde att med egna ögon se arbetarnas arbets- och levnadsvillkor, något de inte tillmötesgick. Facket möter själv stort motstånd till organisationsrätten från farmägare. CSAAWU hade hoppats att Systembolagets besök hade kunnat ge dem ett övertag och tvinga farmägare att ge dem inblick i de verkliga förhållandena för arbetare. Vilken möjlighet Systembolaget hade att visa att de tar det sociala ansvaret på allvar.
Om arbetarna får sina krav tillgodosedda kan detta medföra att fler lantarbetare får kraft att driva kampen för sina rättigheter och bättre villkor. Vi vill därför uppmana alla att fråga Systembolaget hur de arbetar för schyssta arbetsförhållanden i Syd samt att skriva under protestbrevet till Robertson Winery som finns på International Union of Food workers hemsida www.iuf.org. Livsklubben på Orkla Foods i Örebro/Livsmedelsarbetare för Solidaritet samlar in pengar till de strejkande som inte har några strejkkassor att tillgå.
Kampanjen Rättvis vinhandel