Det finns över 1000 unga medlemmar under 30 år i Livs region Syd. Endast ett fåtal har fackliga uppdrag. Därför pågår nu en rejäl ungdomssatsning för att stärka ungdomarna och få dem att engagera sig mer fackligt.
Sedan 2014 har ungdomssatsningen i regionen pågått och den börjar nu ge resultat. Mycket tack vare de regionalt ungdomsansvariga som satsat tid och kraft på att utveckla verksamheten, bland annat har de ordnat ett antal möten för unga, senast på Ronneby Brunn i mitten av november.
– Vi har en superbra region redan idag, men det behövs fler unga till de regionala uppdragen. Det är ingen hemlighet att det står platser tomma, säger Caroline Maar, regionalt ungdomsansvarig.
Det är ett tufft jobb som hon och de andra tagit på sig. Endast ett 70-tal av de unga i regionen har fackliga uppdrag.
Dessa har alla fått ett telefonsamtal med ett erbjudande om att gå med i ungdomssatsningen. Ett 30-tal har nappat och deltagit i olika aktiviteter under året.

Men ungdomsansvariga i region Syd vill mer än så och har därför skrivit två motioner till Livs kongress som hålls i Malmö i maj nästa år.
– Motionerna skrev vi för att vi ser behovet av en centralt finansierad ungdomsverksamhet. Vi behöver institutionalisera denna verksamhet. Det behövs rutiner och riktlinjer. Vi vill också att förbundet tar ett större ansvar, säger Jonathan Johansson, regionalt ungdomsansvarig.
Det är han som skrivit motionerna, men de andra regionalt ungdomsansvariga står också bakom dem. Även deras arbetsplatsklubbar på Atria Lithells i Fosie, Orkla Foods i Eslöv och Charkuterifabriken i Halmstad gör det.
– Vi ser det som ett första steg att vi skickat in motionerna. Nu gäller det att lobba för dem. Vi kan hålla brandtal i talarstolen på kongressen men det räcker inte. Det verkliga arbetet sker innan, säger Jonathan Johansson.

Före kongressen kommer de också att dra igång ett uppsökeri och besöka de 40 klubbar som har medlemmar under 30 år och som inte valt någon ungdomsansvarig. Idag är det bara nio av 60 klubbar som har det.
– Ungdomsverksamheten är inget prioriterat område, det brister ordentligt, säger Caroline Maar.
Hon efterlyser också vad uppdraget som ungdomsansvarig innebär. Det finns inte uttalat från förbundets sida. Det är det enda uppdraget där det inte framgår vad det är tänkt att man ska göra.
– Det behövs mer stöd. Det vilar idag mycket på enskilda personer. Caroline och Jonathan, som började före mig, har gjort ett jättebra jobb men det finns mycket mer att göra. Det är många unga som inte känner sig hörda. Det är viktigt att stärka deras självkänsla så att de vågar ta plats, säger Michelle Malmberg, regionalt ungdomsansvarig.
Det är också mer på gång, hösten 2017 planerar de ett ungdomsforum i region Syd för cirka 80 deltagare. Pengar finns avsatta för detta i nästa års budget.
– Vi har snott LO:s idé och forumet kommer att handla om organisering på olika plan för att få igång ungdomarna. Det kommer krävas ett gediget jobb att få ihop så pass många deltagare. Det är en stor utmaning som ligger framför oss, säger Jonathan Johansson.