* Mejeriavtalet ger samma ob-tillägg på nätter som på kvällar, det är ingen skillnad. Ob-tillägget mellan klockan 18 och 06 på vardagar är 33,72 kr i timmen.
* Lördags-, söndags- och helgarbete kompenseras i mejeriavtalet med högre ob, 51,57 kr, 88,26 kr och 138,65 kronor i timmen, men det spelar fortfarande ingen roll om det är på kvällen eller natten.
* Om man jämför hur det är inom andra avtal som är tillägg till Livsmedelsavtalet kan man konstatera att det inom bageri, där man traditionellt jobbat mycket natt, inte är någon skillnad mellan kvälls- och natt-ob.
* Däremot är det högre natt-ob än kvälls-ob inom stora branschavtal som bryggeri, choklad, konserv, matfågel och slakt och chark.
* Enligt Livsmedelsavtalet får den som jobbar tvåskift, diskontinuerligt treskift samt ständigt nattarbete en arbetstidsförkortning till 38 timmar i veckan. Om arbetet pågår regelbundet utan uppehåll även söndagar och helgdagar, alltså kontinuerligt treskift, förkortas arbetstiden till 36 timmar.
* Livsmedelsavtalet som tecknas mellan Livs och Livsmedelsföretagen löper ut den 31 mars.
* I den pågående avtalsrörelsen ställer Livs krav på att bland annat skärpa reglerna för när arbetstidsscheman får ändras, ge individen bättre möjligheter att säga nej till övertidsarbete.
* Livsmedelsföretagen ställer å andra sidan krav på en långtgående liberalisering av arbetstiderna.
Källa: Livsmedelsavtalet