Livs avtalskrav

* Parterna ska medverka till att förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och LO om villkorsförändringar i avtalsförsäkringarna genomförs.

Löner
* Ett löneutrymme skapas på avtalsområdet genom att varje individ bidrar med 2,8 procent, dock lägst 672 kronor per månad. För Livs samtliga avtalsområden motsvarar detta en löneökning om 430 öre i timmen.
* Av löneutrymmet ska alla anställda erhålla minst 215 öre i löneökning så som ett generellt tillägg.
* En lönepott om 215 öre skapas att fördela i lokala förhandlingar på arbetsplatsen.
Områden med lågt löneläge och många kvinnor ska särskilt uppmärksammas vid den lokala fördelningen. Lönesystem/lönestrukturer i företagen ska utformas så att de stöder en utveckling av de anställdas kompetens och arbetsuppgifter.
* Samtliga lönehöjningar ska, oavsett om höjningen skett genom lokal fördelning eller genom generellt utlägg, gälla från och med den 1 april 2017.
* Avtalens bestämmelser om lägstalöner/minimilöner ska höjas i syfte att säkerställa värdet av lägsta löner/minimilöner i relation till utgående lön. Fasta ersättningar ska höjas med minst 2,8 procent.
* Parterna ska medverka till att de lokala förhandlingar som genomförs, sker med öppenhet och insyn i samtliga anställdas löner på arbetsplatsen. Likaså vad avser fördelning av löneutrymmet.
* Lönesystem ska utformas så att de stöder en utveckling av de anställdas kompetens och arbetsuppgifter.

Löneskillnadsanalys
* Lokala parter ska skapa rutiner för genomförande av löneskillnadsanalys inför lönerevisionsförhandlingar i syfte att klargöra löneskillnader mellan arbetstagarna. Även kvinnors respektive mäns möjligheter till lika utveckling i arbetet och av lön ska analyseras i syfte att skapa likvärdiga möjligheter.

Arbetstidsförkortning-deltidspension
* En ytterligare avsättning ska göras till de system för arbetstidsförkortning-deltidspension som parterna tidigare träffat överenskommelse om.

Arbetsmiljö
* Komplettering av bilaga B Arbetsmiljö-lokalt arbete och att denna även inkluderar utbildning om psykosocial arbetsmiljö. Avtalet ska även kompletteras med överenskommelse om rehabiliteringsverksamhet och företagshälsovård samt arbetsgivarens skyldighet att bekosta densamma.

Arbetstider
* Arbetstidsscheman ska upprättas för längre perioder på varje arbetsplats.
* Förändringar i arbetstidsscheman ska endast kunna ske då detta avser längre karaktär. Kortvariga förflyttningar av arbetstider ska inte kunna ske.
* Definitionen för arbete ständigt nattarbete ändras till att vara under tid mellan 23.00 – 07.00, (Livsmedelsavtalet 3.1.1 anmärkning 1).

Övertid
* Meddelande om att arbete på övertid ska äga rum ska lämnas i god tid och senast före sista rast på ordinarie arbetstid. Arbetstagare som omedelbart anger förhinder, såsom personliga förhållanden, familj, hälsa och möjligheten att ta sig till och från arbetet ska ges möjlighet att befrias från övertidsarbete. Parterna bör tillsätta en arbetsgrupp i syfte att avtalsreglera delar av arbetstidslagen.

Anställningsavtal, lönebesked & arbetsgivarintyg

* Lokal facklig organisation ska erhålla kopia på anställningsbevis avseende samtliga anställningar.
* Arbetsgivaren ska utfärda skriftligt lönebesked där tidsperiod, arbetstid, lön och övriga ersättningar samt avdrag särskilt framgår, såtillvida annat inte överenskommits.
* Inom två veckor efter avslutad anställning ska arbetsgivare utfärda arbetsgivarintyg.

Övrigt
* Övriga ersättningar och tillägg i avtalen höjs i enlighet med tidigare praxis.

Avtalsperiod
* Utgångspunkten för avtalskraven är ett ettårigt avtal.
* Livs förbehåller sig rätten att komplettera avtalskraven vid senare tillfälle vad gäller branschspecifika avtalskrav i enlighet med tidigare praxis.

Livsmedelsföretagens avtalskrav

Löner
* Ett första gemsamt bud på 1,5 procent i löneökning lämnades av industriarbetsgivarna den 23 februari.
* Respektive tilläggsavtals lägstalön ska frysas på 2016 års nivå och konstruktionen med ett- respektive tvåårs lägstalöner ska tas bort.
* Företagets lönepott ska beräknas i procent, det vill säga inga krontal ska förekomma.
* Den individgaranti som arbetstagarna är tillförsäkrade om de lokala parterna inte är överens om pottfördelningen, ska avskaffas/minskas.
* De lokala parterna får möjlighet att träffa överenskommelse om annan tidpunkt för lönerevision.

Arbetstid
* Avtalens regler om arbetstidens förläggning ändras så att verksamheten kan bedrivas under dygnets alla timmar och med en beräkningsperiod för ordinarie arbetstid på 12 månader utan krav på lokal överenskommelse.
* Arbetsgivaren och arbetstagaren kan träffa enskild överenskommelse om arbetstidens förläggning.
* Avtalens regler om fridagar tas bort.
* Vid uttag av kompensationsledighet samt uttagen betald ledig tid enligt reglerna om arbetstidskonto, ska motsvarande tid återföras som tillgänglig övertid, utan begränsning.

Bilaga B, Arbetsmiljö – lokalt arbete
* Bilagan revideras under avtalsperioden.

Bilaga C, Arbetstidskonto
* Reglerna omformuleras så att det framgår att huvudregeln är att beloppet på arbetstidskontot ska användas till pensionspremie om inte lokal överenskommelse träffas om annat.

Bilaga E, Lön vid flyttning i arbetet.
* Bilagan revideras under avtalsperioden.

Bilaga G, Utbildning, kompetens (samt motsvarande i tilläggsavtal och delbranscher)
* Tydliggör reglernas omfattning beträffande arbetslösa och nyanlända.

Kompletterande yrkanden avseende delbranscherna
Bagerier
* Översyn av ersättningsmodeller samt av gränsdragningsfrågor mot butiks- och serveringsavtal.
Bryggeriindustrin
* Punkten 3 ändras till följande; Företagen bör ha policys om tillhandahållande av dryck som tillverkas vid företaget.

* Övriga yrkanden avseende delbranscherna överlämnas separat.