Facklig kritik mot videobevakning på slakterier
Franska slakterier ska utrustas med videokameror. Målet är att förhindra djurplågeri. Men idén möts av protester från de anställda.
– Vi straffas för att några få uppför sig konstigt. Det förvärrar våra redan hårda arbetsvillkor, säger Christian Leneutre, fackombud på ett större slakteri.
Djur tappas på blod eller börjar styckas när de fortfarande är vid medvetande. Kor kan hänga upp och ner i flera minuter. På något ställe har anställda roat sig med att ge djuren elchocker.
Det har förekommit regelrätt djurplågeri på några franska slakterier under de senaste åren. Det är ett faktum. Händelserna har avslöjats av djurrättsföreningen L 214, som har smygfilmat inne på tre slakterier, ibland med hjälp av anställda. Filmerna ledde förra året till att jordbruksministern Stéphane Le Foll beslutade om en generell kontroll av landets alla slakterier. Flera av dem fick anmärkningar, och tre stängdes tillfälligt. Nyligen stod tre anställda inför rätta anklagade för djurmisshandel. Deras dom kommer i slutet av april.
Historierna, som trots allt kan betraktas som marginella, har också lett till att politikerna håller på att anta en ny lag för att öka djurskyddet på slakterierna.
En av de mest omstridda nyheterna är att slakteripersonalen ska vara videoövervakad i jobbet. Från och med nästa år ska kameror installeras på alla slakterier.
Christian Leneutre är ombud för facket FGTA-FO på ett slakteri i Vogeserna i nordöstra Frankrike. Han jobbar på flera olika avdelningar, bland annat där man söver och avlivar djuren.
– Jag har sett filmerna från djurskyddsföreningen. De är hemska. Men jag har aldrig sett någonting liknande i verkligheten. Vi är väldigt noga med att följa reglerna, säger han.
Slakteriet sysselsätter omkring 250 personer, och ägs av Frankrikes näst största företag inom branschen, Elivia. Enligt Christian Leneutre finns en grupp veterinärer ständigt på plats för att kontrollera att man arbetar korrekt.
– Företaget har inte råd att behandla djuren dåligt. Stressade djur ger ju sämre kött, säger Christian Leneutre.
Fackombudet är stark motståndare till att bli videoövervakad i arbetet. Han säger att det betyder att alla straffas för vad några få personer har gjort. Enligt lagen ska bara veterinärer eller andra ansvariga för djurskyddet kunna titta på filmerna.
– Det tror jag inte en sekund på. När kamerorna väl är på plats förstår jag inte hur direktionen ska kunna förhindras från att utnyttja dem, till exempel för att driva upp arbetstakten, säger han.
Christian Leneutre får medhåll från centralt fackligt håll.
– Videoövervakningen försämrar arbetsförhållandena som redan är tillräckligt svåra som de är, säger Eric Pommageot, nationellt ansvarig hos facket FGA Cfdt, för frågor som berör anställda inom branschen.
Han hävdar att det finns andra metoder för att undvika att det sker djurplågeri på slakterier.
– Arbetsgivarna borde sluta med att öka tempot för de som jobbar, och personalen behöver få bättre utbildning.
Eric Pommageot säger också att veterinärmyndigheterna måste få fler anställda.
Lagen om videoövervakningen antogs tidigare i år av Nationalförsamlingen. Innan den träder i kraft måste den också diskuteras av Senaten, vilket kan bli efter de nationella valen i Frankrike under våren.
Anna Trenning-Himmelsbach