Nya steg mot härskarteknik
Att lära sig dansa kizumba är inte enkelt. Det får de kvinnor erfara som samlats på region Östs kontor i Solna för att nätverka och lära sig om härskarteknik.
Det är femte gången som region Öst bjuder in kvinnor som jobbar på små och stora arbetsplatser för att de ska få möjlighet att lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Denna gång är även kvinnor från region Mitt med.
– Vi ser oss som ett enda förbund och därför bjöd vi även in tjejer från region Mitt. De har närmast hit så det gick lättast att ordna. Vår förhoppning är att skapa samma nätverk med de andra regionerna, säger Jessica Hellström, aspirant i region Öst.
Det är hon som tillsammans Natasa Stojkovic, ombudsman i region Öst, organiserat det hela. Något som de båda reagerat på är att männen ofta är i majoritet på fackliga kurser, konferenser och nu senast på Livs kongress.
– Vi har undrat varför det är så här. Kanske beror det på att kvinnor i större utsträckning än män prioriterar familjen före sig själva, säger de båda och fortsätter:
– Vi vill med denna träff ge kvinnorna möjlighet att umgås och lära känna varandra. Få dem att känna att det är värt att lägga tid på sig själva. Det vi hoppas på är att fler tjejer ska anmäla sig till fackliga utbildningar och ta på sig uppdrag.
Ett trettiotal kvinnor är på plats en fredag i början av juni; såväl förtroendevalda som ombudsmän. De har inte bara vikt eftermiddagen utan även kvällen.
Till skillnad från tidigare träffar får de förtroendevalda denna gång betalt för förlorad arbetsförtjänst om de varit tvungna att ta ledigt från jobbet för att delta.
När Jessica Hellström och Natasa Stojkovic diskuterade upplägget så funderade de på vad de skulle kunna göra för roligt tillsammans med de tjejer som var beredda att komma till Stockholm en fredag för att delta i en facklig kurs. De kom fram till att det skulle vara kul att avsluta träffen med en danslektion.
– Jag kom då att tänka på Nelson Galeano som jobbar på Kopparbergs depå och som var med på en kryssning för Livs medlemmar under 30 år som vi ordnade nyligen. Han var fantastiskt duktig på att dansa, försökte även lära mig fast jag är ett hopplöst fall, säger Jessica Hellström.
Nelson Galeano tackade direkt ja och är nu på plats för att lära ut kizumba och semba som dansas mycket i hans gamla hemland Angola (se sidan 32).
Innan dansen börjar håller Natasa Stojkovic ett kortare föredrag, dels om sin egen fackliga resa, dels om härskarteknik.
– Vi måste bli medvetna om hur även vi som kvinnor använder oss av härskarteknik och trycker ner varandra. Det måste vi sluta med. Vi kvinnor behöver inte vara elaka mot varandra, vi har så många fiender ändå. Det är viktigt att vi istället berömmer och stöttar varandra, understryker hon.
Kvinnorna lyssnar uppmärksamt. Det blir sedan en ganska så livlig diskussion efteråt där de delar med sig av sina egna erfarenheter. Det leder i sin tur till rätt så öppenhjärtiga samtal.
På plats finns också förbundsordförande, Eva Guovelin, som kommer förbi en stund på väg hem från ett styrelsemöte med Nordiska Unionen som hållits på Bornholm. Det är uppskattat och många kvinnor tar tillfället i akt att prata med sin ordförande innan det blir dags för kvällens danslektion.
Det blir sedan snabbt trångt på det improviserade dansgolvet. Även om Nelson Galeano är en duktig danslärare är det inte helt lätta steg att lära sig och det blir många tillfällen till skratt.
Sladjana Perovic, ledamot i Livsklubben på Fazers bageri i Eskilstuna och som varit fackligt aktiv länge, är mycket nöjd med initiativet.
– Att dansa tycker jag är jätteroligt. Det är verkligen en bra idé att dra ihop tjejer på det här sättet, säger hon och fortsätter:
– Jag skulle gärna se att fler kvinnor från min egen arbetsplats deltog, och att de även blev fackligt aktiva.
Carita Westman, som både är aktiv i Livsklubben på Mondelez (Marabou) i Upplands Väsby och i regionen, är också entusiastisk.
– Att dansa är en bra aktivitet att samlas kring. Jag har inte dansat tidigare, bara när det varit fest, aldrig lärt mig steg på det här viset.
Hon har inte varit med på någon tjejträff tidigare, men kommer definitivt att anmäla sig om det blir fler tillfällen, säger hon.
Förra året deltog hon i förbundets tjejsatsning och vill nu uppmana fler att gå den.
– Den var fantastisk. Den gav mig självförtroende att våga ta för mig mer. Den gav mig också ett viktigt kontaktnät. Jag kan alltid höra av mig till någon som gick tjejsatsningen om jag vill ventilera någon fråga.