Olycka avslöjade stora brister i skyddsarbetet
Den 21 april inträffade en olycka på Per i Viken Chark AB i Höganäs. Då en anställd skulle rensa ett spräckt korvskinn vid korvfyllningsmaskinen skar han sig så illa att en del av vänster hands tumme amputerades.
Efter olyckan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion. Den visade att det finns allvarliga brister i företagets systematiska arbetsmiljöarbete. Det saknas skriftliga rutiner för arbetet och för uppföljning och utvärdering, liksom arbetsmiljöuppgiftsfördelning. Bolagets arbetsgivarrepresentant vid inspektionen saknade arbetsmiljöutbildningar, även arbetstagarrepresentanten (skyddsombudet) saknade aktuell arbetsmiljöutbildning.
Dessutom fanns brister i den manuella hanteringen – belastningsergonomin. Personalen hanterar dagligen ett stort antal köttlådor med en vikt mellan 20 och 25 kilo. Risken är stor för permanenta förslitningsskador på till exempel brosk och ben i olika leder konstaterar Arbetsmiljöverket. Det fanns bara ett lyfthjälpmedel i form av en automatisk nivåreglerare av träpallar vid en förpackningsmaskin, men dess automatik var ur funktion.
Arbetsmiljöverket kräver därför att Per i Viken Chark AB vidtar en rad åtgärder för att rätta till det som brister. Eftersom företaget inte bedöms ha tillräcklig egen arbetsmiljökompetens ska man ta hjälp av arbetsmiljöingenjör och ergonom/sjukgymnast från företagshälsovården.
Det handlar om att tillsammans med arbetsmiljöingenjör genomföra och redovisa en komplett internutredning av olyckan som inträffade den 21 april 2017, upprätta rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet, genomföra en årlig uppföljning av arbetet, samt genomföra en undersökning och riskbedömning av verksamheten.
Tillsammans med ergonom/sjukgymnast ska man undersöka, riskbedöma och åtgärda eventuellt funna risker och brister i den manuella hanteringen i produktionen, och i övriga lokaler.
Per i Viken Chark AB ska dessutom säkerställa att de personer som har eller får arbetsmiljöuppgifter också får tillräckliga arbetsmiljökunskaper så att företagets arbetsmiljöarbete utförs tillräckligt bra så att personskador och ohälsa förebyggs.
Senast i augusti ska man redovisa vad som gjorts med anledning av de krav som Arbetsmiljöverkets ställt.