Internationella livsmedelsfacket stödjer fasta jobb
– Vi kräver avtal på McDonalds, säger Ronnie Draper, generalsekreterare i det brittiska BFAWU-facket, när Mål & Medel talade med honom på IUL:s kongress i Genève i slutet av augusti, där han deltog för att bland annat sprida kunskap om kampanjen.
BFAWU-facket har skrivit till McDonalds och begärt avtal.
– Vi har haft förhandling och företaget har sagt att de ska ge riktiga anställningsavtal till de kontraktsanställda, men det är än så länge bara muntligt, vi har inte sett McDonald’s göra det. Inget händer. Nu vill vi ha det i ett skrivet avtal, säger Ronnie Draper.
• Hur kan ni använda er av IUL i denna kampanj?
– Självklart för att få publicitet. För en liten fackförening som vår behöver vi donationer för att hålla liv i kampanjen. Om vi kan få ett avtal med McDonalds i Storbritannien kommer det att få en global betydelse, det blir ett stöd för facket i USA. Vi har hört att belgiska facket ska gå ut i strejk och vi har fått en donation av IUL som gör ett fantastiskt arbete.
• Vilken betydelse har internationellt stöd?
– Vi kan peka på att det finns avtal på Nya Zeeland, men hur stor betydelse det har på McDonalds i Storbritannien vet jag inte. Det är också en politisk fråga. Just nu har vi en riktig högerregering, en Tory-regering, och det gör det svårare, men vi har ett Labour-parti som väntar på att ta över och partiet har den bästa ledningen någonsin, det kan bli en
socialistisk regering.
• Så Jeremy Corbyn är ett hopp för brittiska arbetarrörelsen?
– Ja, det är fantastiskt. Vårt medlemsantal i Labour har stigit till 800 000, det är enormt vad Jeremy Corbyn och John McDonnell gjort. Manifestet som de skrivit innebär att en fackförening som vill ha ett avtal med en arbetsgivare också kommer att få det. Det blir en sådan lagstiftning, fortsätter Ronnie Draper.
Med på IUL-kongressen var också Joe Carolan från nya zeeländska fackföreningen Unite.
– I Nya Zeeland har vår fackförening organiserat, förhandlat och fått till ett kollektivavtal. För tolv år sedan gjorde vi det som alla anställda på färdigmatskedjorna i England vill göra nu. Vi blev av med nolltimmarsavtalen och har minimilön och fackligt erkännande.