”En älg har mer empati”
Nu kommer robotar som inte längre behöver programmeras, de kan lära sig själva. Och det gör en stor skillnad vad gäller förmågan att lära sig. Robotar kommer att kunna lära sig allt mycket bättre än människor, det gäller också den sociala förmågan.
Till exempel har det amerikanska försvaret tagit fram en psykoterapeut-älg som talar med soldater som är självmordsbenägna och det visar sig att soldaterna hellre talar med älgen än med en utbildad psykolog.
– Älgen har mer empati, säger Lusen och ser på oss med ängsliga ögon.
– Det kommer att gå bra, säger vi. Utvecklingen går så snabbt att du inte kommer att märka övergången. En dag har det bara hänt.
I stället för att lära datorerna långa komplexa regler simuleras en modell av den mänskliga hjärnan, bestående av ett neuronnät av självlärande algoritmer.
Den artificiella intelligensen kommer att ersätta läkare, lärare, banktjänstemän, försäkringskassehandläggare, domare och journalister. Alla dessa yrken kommer en robot göra mycket bättre.
– Men hur går det med livsmedelsarbetarna? frågar Lusen.
– Många kommer att förlora jobbet, säger vi.
– Utan livsmedelsarbetare finns det ju inget Livsmedelsarbetareförbund och utan det finns inga medlemmar som vi kan skriva för, säger Lusen.
– Så är det, säger vi. Men robotar kan redan läsa, så det är fullt möjligt att våra artiklar ändå blir lästa. Robotarna kommer att läsa och av läsande kommer de att lära sig skriva och då går det snabbt. Då skapas mängder av lästa artiklar.
Lusen ser inte övertygad ut. Han undrar varför det amerikanska försvaret skapade en psykoterapeut-älg och inte en psykoterapeut-lus.
– Vad har älgen som inte jag har? frågar han.
– Tänk inte på det, säger vi. Tänk på den tekniska utvecklingen och hur snabbt den går. Det amerikanska försvaret har redan autonoma drönare som känner igen mönster och bilder, som kan jämföra en älg med bilden av en älg, och när jämförelsen matchar så reagerar drönarna som jägare, de går till anfall och dödar älgen. Tänk på det, säger vi.