Tredje filmatiseringen av Linnas stora krigsroman
Den 6 december 2017 firade Finland 100 år av självständighet. Samma dag hade Okänd soldat premiär i Sverige. I hemlandet har den redan blivit en stor succé.
På tre veckor sågs den av en halv miljon besökare. Det är den tredje filmatiseringen av Väinö Linnas roman från 1954.
Historien utspelar sig under fortsättningskriget mellan Finland och Sovjet-unionen och i händelsernas centrum står en grupp frontsoldater som vi får följa från den framgångsrika sommaroffensiven 1941 till den blodiga reträtten 1944. Där boken nästan enbart behandlar soldaterna ger filmen också en hel del scener från civilbefolkningen. Vi får följa med på permissioner och ges en inblick hos de kvinnor vars män ligger ute i kriget.
Väinö Linna hade själv varit med i kriget och ansåg att en sann skildring av krig också är en protest mot detsamma. Hans perspektiv var de meniga soldaternas och romanen fick hård kritik av de högre militära kretsarna som fann Linnas bok omoralisk, ofosterländsk och demoraliserande. Den stora massan gillade dock boken. Den blev en omedelbar och exempellös succé.
Med åren har krigsfilmerna blivit allt mer hudnära. Okänd soldat är inget undantag. Här känner man jordsmaken i munnen och bombkrevaderna i öronen när det smäller. Kanske har en del av Linnas galghumor försvunnit med åren, men det är också svårt att veta vad som klippts bort. Den internationella versionen, som visas i Sverige, är på modiga 2 timmar och 13 minuter, 45 minuter kortare än den finska.
I filmen har Antero ”Antti” Rokka, fint spelad av Eero Aho, gjorts till huvudkaraktär och hans beteende speglar också en av motsättningar och det Linna fick kritik för.
Rokka är disciplinerad i strid men struntar fullständigt i reglementet och fjäskar int’ för officerarna. Han strider för ”gumman och barnen därhemma” och inte för de höga herrarna eller sina befäl, män som vet mindre om krig än han själv.
Boken är snarare en kollektivroman, men just Rokka passar som huvudperson då konflikterna mellan kadaverdisciplin och självständigt tänkande på ett utmärkt sätt exemplifieras i honom. I slutscenerna blir det än tydligare, i reträtten ges soldaterna order att hålla ohållbara försvarsställningar medan hysteriska befäl skäller som bandhundar.
Film. Okänd soldat, Regi: Aku Louhimies.
Henrik Johansson