”Det händer att vi snackar ihop oss”
Mattias Holm trivs på Vaggeryds Chark, men tycker att det borde finnas en fackklubb. Med en klubb skulle alla ha någon att vända sig till, resonerar han.
På Vaggeryds Chark märks det att isterband är populärt på matbordet. Sedan några år serveras isterband även på storstädernas finkrogar. Mattias Holm är en av dem som ser till att maskinen där den småländska klassikern produceras laddas i högt tempo.
– Arbetstiderna är bra. Vi jobbar från halv sex till tre, säger Mattias som jobbat här i närmare fem år.
Barnen, som är 4 och 6 år, ska hämtas och lämnas. Med fast dagtid fungerar det bra.
– Tidigare jobbade jag skift i Jönköping. Då är detta mycket bättre.
Men inför julen blev det alltför mycket övertid, tycker han. Det passar inte en småbarnsförälder som Mattias. Han berömmer arbetsmiljön även om det är bullrigt ibland.
Mattias har svårt att förstå varför en del arbetskamrater väljer att stå utanför facket.
– Det är en självklarhet att vara med. Ger en trygghet och någon att vända sig till.
Strax intill drar Johan Sjöberg en vagn med korv in i rökrummet där redan en rad korvvagnar står uppradade.
– Jag har hand om röken, säger Johan och kastar ett öga på de nio displayerna som bland annat visar temperatur, tid och fukt inne i rökrummet.
Under hans nio år på företaget har det gjorts flera investeringar i maskiner. Nya korvsprutor och rökanläggningar är det senaste som tillkommit. Det nya bidrar till att det är rent och snyggt i lokalerna, tycker Johan.
– Jag trivs jättebra. Detta är det tredje stället jag jobbar på och helt klart det bästa.
Agneta Rasmussen prismärker rökt lantkorv i packavdelningen. Hon arbetade i barnomsorgen under 23 år innan hon bytte till jobbet på Vaggeryds Chark för 9 år sedan. Bytet av jobb ångrar hon inte. Det är ett bra gäng som jobbar här, tycker hon.
– Vi cirkulerar så det blir omväxlande, säger hon och nickar mot arbetskamraterna i packen.
Vaggeryds Chark producerar det mesta som ingår i charksortimentet, till exempel leverpastej, pressylta, kalvsylta och rökt fläsk. Korv svarar för huvuddelen. Inför jularna produceras mer än 100 ton prinskorv.
De största produkterna är falukorv och grillkorv.
– Varje hushåll äter ju falukorv åtminstone en gång i veckan, som ägaren Christer Gustafsson uttrycker saken. Han kom in som delägare för drygt 30 år sedan.
När företaget byggt en ny fabrik på den nuvarande platsen 1989 var antalet anställda 9. Under åren har antalet blivit fler efter hand, idag arbetar 28 här. Christer Gustafsson framhåller att personalen är mycket duktig.
Vaggeryds Chark har endast använt svenskt kött under alla år. Företaget producerar runt 35 ton i veckan, varav 70 procent går till butiker och 30 procent till restauranggrossister.
Traditionellt kryddade produkter dominerar även om kryddkorvar av olika typer har tillkommit i sortimentet efter hand. Grillbrickor och en särskilt kryddstark korv är produkter som återkommer under sommartid. Skinnfri korv efterfrågas allt mer i butik, men efterfrågas även av skolor, barnomsorgen och äldreomsorgen.
Med sina 17 år på företaget tillhör Mats Johansson veteranerna. Den goda sammanhållningen gör att han trivs med jobbet. Den här dagen laddar Mats maskinen som gör pölsa i två olika storlekar. Pölsa står på schemat en gång i veckan.
– Jag har jobbat i den här branschen hela livet. Innan var jag styckare i Jönköping och hade ackord. Här är det timlön och det är bättre även om en del yngre tycker annorlunda, säger han.
Mats var klubbordförande på Vaggeryds Chark tidigare. När hans efterträdare som ordförande bytte jobb droppade de fackligt aktiva av och klubben lades ner. Det är synd att det blivit så, tycker han. Engagemanget för fackligt arbete är inte tillräckligt stort som situationen är nu.
Arbetsplatsombudet Rickard Green plockar och packar isterband i kartonger. Han har hand om dagens lösviktsorder. Rickard håller med Mats Johansson om att alltför få är intresserade av fackligt arbete.
– Det händer att vi snackar ihop oss, men det är inte ofta, säger Rickard.
Förutom lösviktsorder kör han truck vilket gör arbetet varierande. Han lastar och lossar lastbilar under dagtid.
– Jag jobbade på ett lager tidigare. Där var det oordning. Och städningen sköttes inte. Här är det mycket bättre ordning, säger Rickard och skyndar ut till lagret där en lastbil väntar.
Det har blivit dags för städning i hackrummet. Därefter ska det laddas inför morgondagens produktion.
Fakta Vaggeryds Chark AB
Företaget var från början en charkbutik i Vaggeryd, som startade i mitten av 1960-talet.
Charkprodukterna, bland annat den egna korven som gjordes i lokalerna bakom butiken, såldes över disk. När butiken flyttade in i det gamla mejeriet i Vaggeryd tog verksamheten fart. Därifrån sålde företaget charkprodukter till butiker i trakten och till grossister.
Christer Gustafsson gick in som delägare 1985. Idag är han ensam ägare och driver företaget tillsammans med sönerna Fredrik och Johan Gustafsson.
År 1989 togs ett stort kliv när företaget flyttade till de nuvarande lokalerna. Antalet anställda var då nio och omsättningen låg på sex miljoner kronor. Lagerlokalerna har byggts ut senare. Antalet anställda har ökat efter hand men är 28 sedan några år tillbaka.
Omsättningen har ökat stadigt och ligger idag på omkring 72 miljoner kronor.
Företaget satsar på ett brett charksortiment där huvudinriktningen är korv.
Ungefär 7 ton charkprodukter produceras per dag. Allt kött är svenskt vilket betytt mycket för företagets framgång.
Marknaden omfattar främst norra Småland, Skaraborgs län och Östergötland.