Jan som är sjuk uppmanas ta tjänstledigt för att söka jobb
Trots att Jan Andersson vet att han kommer att kunna återgå till sitt arbete som slaktare så fort han opererats i sin arm så har Försäkringskassan nekat honom fortsatt sjukpenning. Orsaken är att han varit sjukskriven i mer än 180 dagar.
Jan Andersson, som är 56 år, har i stort sett arbetat som slaktare sedan han gick ut grundskolan 1977 och är numera en av tre slaktare på Sjöbo slakteri.
– Visst känner jag mig sliten, det kvittar vilket jobb man har så känner man sig sliten när man kommer upp i åren.
Sjukskriven har han i stort sett aldrig varit. Varken när han blev sparkad av en ko och fick tänderna sönderslagna eller när han fick tre ton på foten och krossade tårna. Han gillar inte att gå sysslolös, förklarar han.
Men 2011 fick han väldig ont i sin högerarm, vilket visade sig vara radialtunnelsyndrom (nervinklämning i armbågsnivå). Han var då tvungen att genomgå en operation för att kunna fortsätta arbeta.
– Det tog totalt 7–8 månader tills jag var återställd och tillbaka på jobbet.
Förra året fick han samma smärta i sin vänsterarm, sökte läkarvård i juni och blev sjukskriven i väntan på samma typ av operation som han genomgått för sin högerarm.
– Jag kände igen symptomen i form av domningar, svullnad och svår värk och förstod att det vara samma som jag råkat ut för tidigare.
Den här gången gick det inte lika fort. Väntetiden på operation var nu betydligt längre. Han hade också extrem otur. Veckan innan operation skar han sig i handen på jobbet vilket ledde till att operationen sköts upp, från den 23 januari till den 26 mars.
Anledningen till att han skar sig var att han fortsatt att jobba deltid trots att han borde varit hemma och sjukskriven på heltid.
– Jag har pressat mig själv att arbeta för att få mat på bordet. Det har gått tack vare långa raster då jag kunnat vila, men när jag kommer hem är jag helt slut.
Bakgrunden är att Försäkringskassan drog in hans sjukpenning den 28 november då det gått 180 dagar.
– Försäkringskassan menade att jag kunde ta ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden, att jag därför skulle ta tjänstledigt och gå till Arbetsförmedlingen och söka nytt jobb.
Det gjorde honom mycket upprörd.
– Vilken arbetsgivare anställer en sjuk person som väntar på operation och som därefter tänker gå tillbaka till sitt ordinarie arbete?
Han vet inte hur han ska kunna försörja sig när han väl har opererats. Han vet av erfarenhet att det kommer att ta 6–8 veckor innan han kan återuppta sitt arbete.
Han har både skriftligt och muntligt begärt omprövning av Försäkringskassans beslut. Han kontaktade även lokaltidningen som slog upp hans berättelse stort. Kvällsposten skrev då också om honom.
– Jag ville väcka opinion, inte minst med tanke på att det är val i år. Regeringen måste tänka på oss arbetare. Det är många som är berörda, alla som närmar sig 50 år. Det är tänkt att du ska jobba uppemot 67– 70 år. Men om du inte får rehabilitera dig när du är sjuk, hur ska du då orka?
Han borde ha kontaktat facket, men kom sig inte för det.
– Jag trodde att detta var glasklart. Jag har ju opererats för samma sak tidigare och då var det inga problem. Det är ju på grund av de långa vårdköerna som jag fått vänta. Det kan jag inte göra något åt. Kan inte Försäkringskassan se det? Saknar de sunt förnuft?
I början av mars vände han sig till Mål & Medel för att få hjälp och fick på så sätt kontakt med lokalombudsman Lisa Bakija Andersson i region Syd som nu hjälper honom att överklaga Försäkringskassans beslut. Hur det kommer gå återstår att se.