Grön gryning är framtiden
– Från början tänkte vi inte starta ett företag utan det har kommit vartefter. Det är väl det som varit vår styrka att vi varit öppna för nya saker och inte låst fast oss i en struktur, säger Olle Göransson, vd och grundare.
Det är han och Marica Möller som idag äger och driver familjeföretaget Torfolk Gård AB. När företaget grundades 1977 var de flera delägare, de bodde tillsammans och arbetade tillsammans. Deras mål var att producera mat utan ”gifter”. De hade alternativodlingar, även mjölkdjur och höns, och tillverkade ekologisk mat både åt sig själva och andra.
– Det vi gjorde var vårt sätt att påverka världen i en positiv riktning. Ju mer ekologiska grönsaker vi sålde desto bättre för världen, förklarar Olle Göransson.
Engagemanget i ekologisk mat ledde till att Torfolk var med om att starta Krav 1985, då ekologisk odling kallades för ”alternativ odling”.
– Tiderna förändras, säger Marica Möller, ansvarig för lokal försäljning och marknad, och fortsätter:
– Förr när vi var ute så pratade vi mycket om vikten av att köpa Kravmärkt och inte så mycket om vår sylt. Idag producerar många ekologisk sylt, även stora tillverkare, vilket gjort att vi fått tänka om och prata mer om vårt eget varumärke. Som jag ser det är det mer förtroendegivande att göra ekologiskt för att vi tror på det och inte för att det krävs av marknaden.
Det verkar hittills ha gått bra för Torfolk. De producerar betydligt större volymer än vad de gjorde från början. De har numera både fast anställda, säsongsanställda och praktikanter. Förutom att Torfolk säljer sylt, marmelad, gelé och saft till butiker över hela landet, och även exporterar, så säljer de ekologiska grönsaker som de odlar. En hel del försäljning sker också genom den egna gårdsbutiken.
– Det har gått lite upp och ner. Det är hela tiden en kamp för att få det att gå runt. Odlingar är också ganska trendkänsligt. Ta en produkt som grönkål som vi alltid odlat och sålt till jul. Nu vill alla ha grönkål året runt. Det gäller att veta det, säger Marica Möller.
Det stora är annars att de står inför en generationsväxling samtidigt som deras barn inte är intresserade av att ta över.
– Vi vet att vi måste göra något för att det som vi skapat ska kunna leva vidare, säger Marica Möller.
De har därför startat föreningen Grön gryning tillsammans med andra etablerade företag runt Klarälven. Syftet är att stötta personer som vill börja odla, det kan vara nyanlända eller andra intresserade.
– Vi kommer att dra ner på våra odlingar eftersom vi inte orkar lika mycket längre. Vi kan med andra ord erbjuda mark som vi inte utnyttjar samtidigt som vi har en massa kunskap som vi kan dela med oss av. Det finns också maskiner som vi kan låna ut. Vi har marknad och kontakt med köpare. Det är mycket vi kan hjälpa till med.
Flera personer har redan visat sitt intresse och kommer att delta på lite olika villkor. Alla ska de sälja sina produkter genom Torfolk.
– Vi har tidigare haft två typer av prislappar i gårdsbutiken, gröna för allt som är odlat på gården och gula för det som vi köpt in på annat håll då vi håller öppet året runt. Från och med i sommar kommer det vara många fler färger, en för varje odlare.
Förhoppningen är också att sprida idén när de får det hela att fungera till andra delar av landet.
– Om vi ska ha en svensk produktion så måste vi se till att det finns några som producerar.