Europride i öst och väst
– Vi talar om vad facket står för när det gäller HBTQI-frågor. Vi talar även om andra fackliga frågor. Det är ofta yngre personer som deltar som inte har så bra koll, berättar Louise Schelin, Livs förbundsstyrelseledamot som fanns på plats på Europride i Stockholm.
Livs har som förbund länge varit engagerat i Stockholm Pride och funnits på plats i LO-tältet, så även i år på Euro-pride. Sedan ett par år tillbaka deltar alla LO-förbund i olika Pride-aktiviteter, vilket Louise Schelin välkomnar.
– Så var det inte tidigare. Det är stort att alla är med numera, säger hon.
Själv har hon deltagit som fackligt förtroendevald i Stockholm Pride i över tio år och svarat på fackliga frågor från besökare och bemannat Livs numera välkända chokladhjul.
– Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och representera Livs. Det var en självklarhet för mig att ställa upp och berätta om fackets syn på HBTQI-frågor. Jag har många vänner som inte vågat vara öppna med sin sexuella läggning.
Hon minns den kärlek som strömmade mot henne första gången som hon var med på Stockholm Pride. Det här att människor fick vara sig själva och fick visa vem de älskade öppet berörde henne djupt.
– Samma känsla fick jag i år när vi stod i LO-tältet på Östermalms IP. Där fanns så mycket kärlek. Men det var mer folk än vad det brukar vara och fler engelsktalande eftersom det var Europride och det var tio år sen sist.
Något som hon märkt av är att stämningen förändrats sedan hon började engagera sig. Hon känner sig numera inte skraj eller hotad när hon rör sig utanför området.
– Förr vågade vi inte skylta med att vi deltog i Pride, vi var tvungna att smyga med det vilket vi inte behöver göra längre. Det känns bra. Helt klart har det hänt mycket positivt.
Hon brukar gå i paraden men kunde inte göra det i år på grund av en knäskada.
– Nu fick jag stå bredvid istället. Det som jag minns bäst är ekipaget med Stolta föräldrar till HBTQI-barn. De gjorde så starkt intryck att jag började gråta. Jag tänkte på ungdomar som jag känner som inte vågat berätta för sina föräldrar. Ungdomar jag hjälpt att komma ut.
Även om facket gör en hel del, tycker Louise Schelin, att mer kan göras.
Facket måste ta sitt ansvar ute på arbetsplatserna och ligga på arbetsgivarna mer i dessa frågor.
Förutom ledamot i förbundsstyrelsen är hon även studieansvarig i region Öst. Hon berättar att det är en HBTQI-utbildning på gång som riktar sig till alla de som är jämställdhetsansvariga i Livs.
– Det är en utbildning som vi hoppas mycket på.
Två veckor efter Stockholm Euro–pride tog hon tåget västerut för att delta i Göteborgs Europride som ägde rum den 14–19 augusti. Men denna gång var hon där som privat person och inte som facklig företrädare.
– Jag skulle besöka vänner och ville samtidigt se hur de firade Europride i Göteborg och det var verkligen stor skillnad. Inte lika mycket glitter och glamour och inte lika stort. Samtidigt var allt gratis.