Medlemssamtal hyllades på eftervalsseminarium
LO-medlemmarna som genomfört nästan 660 000 samtal inför valet hyllades under ett eftervalsseminarium på ABF-huset i Stockholm. Hade det inte varit för alla dessa samtal hade det kunnat gå riktigt illa för Socialdemokraterna.
Trots att S gick bakåt och fick 28,4 procent i årets val, det sämsta resultatet någonsin, var debattörerna förvånansvärt nöjda. Framför allt var de nöjda med LO-medlemmarna och de många samtal som de genomfört vilket bidragit till en bra slutspurt.
– Vi visste att vi var under hård press från Sverigedemokraterna på arbetsplatserna. Det har varit ett ställningskrig att ta den här rejäla diskussionen om vad deras politik och vad Moderaternas politik kommer innebära för löntagare runt om i hela landet, sade Johan Ulvenlöv, valledare på LO.
Och medlemmarna har gjort detta med den hedern, nästan 660 000 samtal, har de genomfört.
– Det här har gett effekt på valresultatet, det syns i mätningar, att Socialdemokraterna vunnit tillbaka arbetarväljare och att Sverigedemokraterna har pressats tillbaka från tyvärr skyhöga nivåer.
Medan den fackliga valrörelsen hyllades så fick S utstå hård kritik för valstrategin under våren då partiet framför allt lyft frågor som invandring, integration och kriminalitet.
– Gör aldrig om det, var Daniel Suhonens, chef på Katalys, raka budskap till partiet.
Helena Salomonson, kommunikationschef på S, valde att lyfta fram slutspurten, att den varit så lyckosam tack vare valarbetarnas insatser.
– Och sedan så klart politiken, att ha en reform som familjeveckan, det är så rätt på alla sätt. Det är både något som gör att undersköterskan kan se hur hennes vardag kan gå ihop men även medelklassfamiljen som får två extra semesterveckor. Det är så bra reformer ska funka.
Samtidigt var Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO, nöjd med att S haft mer fokus på LO-medlemmen än vad partiet haft de senaste åren.
– Här finns också en lärdom att dra. Man kan aldrig ta någon väljare för given, så detta är något att bygga vidare på.
Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, konstaterade att det var ett paradoxernas val där förlorarna pustar ut och vinnarna är besvikna.
– Nu ska vi prata om Socialdemokraterna, men jag vill ändå kort säga att det är minst lika intressant vad som händer inom Moderaterna som är i fritt fall. De har ett enormt internt problem mellan den liberala och den konservativa falangen. Frågan är vilken väg M väljer framöver.
Hon tyckte också att det varit fantastiskt att se socialdemokratins styrka i den meningen att man är ett folkrörelseparti.
– Det är det man ska lära sig av i den här valrörelsen, att utnyttja att man fortfarande är ett folkrörelseparti och att den fackliga politiska samverkan är oerhört viktig.
Var det något som alla var överens om så var det betydelsen av alla de samtal som LO-förbunden genomfört fram till valdagen. Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, hade all anledning att känna sig stolt. Hans medlemmar hade genomfört cirka 270 000 samtal.
– De stora förlorarna är Moderaterna och nu får vi se hur de hanterar det här. Vårt budskap är oavsett vem som kliver in på Rosenbad att vi kommer att fortsätta att driva på för ökade resurser till välfärden och trygga den.
Lisa Pelling, utredningschef på Arena idé, var bekymrad över den främlingsfientlighet som präglat valrörelsen. Hon passade också på att sticka ut hakan genom att kora valets förlorare.
– Jag tror att det var Magdalena Andersson. Hon är en fantastiskt kompetent politiker, otroligt skicklig kommunikatör, bäst i klassen på att stabilisera statsfinanserna, på att hålla hårt i slantarna. Problemet är ju att den tävling som hon vann den ägde rum på 1990-talet.
Lisa Pelling hade istället velat se satsningar på välfärdsreformer för att öka människors trygghet och därmed minska deras stöd till SD.
– Det här talet om att vår ekonomi är urstark, att aldrig någonsin har sysselsättningsnivån varit så hög. Det bevisar bara för folk att Magdalena Andersson aldrig någonsin haft så mycket pengar som nu, men att någon annan tagit pengarna. Så måste det vara eftersom det inte märks något av det här i min vardag.
Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, var inte heller nöjd med den politik som S bedrivit i regeringsställning.
– Du som är socialdemokrat låt dig icke tröstas av de här 28 procenten. Det var bättre än väntat men det sämsta resultatet hittills blixtbelyser partiets hela historia. Socialdemokratin behöver en genomgripande eftervalsdebatt.
– Krismedvetandet måste hållas vid liv och S är dessutom som allra roligast när det går dåligt.