Atria krävs på två miljoner efter dödsolycka
En man i 45-årsåldern klämdes till döds i en maskin på Atrias anläggning i Borås. Nu kräver åklagaren att Atria ska böta 2 miljoner för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Det var fredagen den 17 februari förra året som mannen omkom när han arbetade vid en hackmaskin som blandade ingredienser till korv. Han klämdes över bröstkorgen mellan hackmaskinens skänkvagnslyft och behållaren där ingredienserna blandades. Upplivningsförsök gjordes på platsen innan mannen fördes till Södra Älvsborgs sjukhus där läkare bara kunde konstatera att han avlidit av sina skador.
Utredningen av olyckan har visat att hackmaskinen ändrats från sitt originalutförande genom att manövervredet till skänkvagnslyften försetts med en spak, och att manövervredets återfjädrande funktion till stoppläge inte fungerade på grund av att fjädern var trasig.
Allt sammantaget gjorde att vredet av egen kraft, genom vibrationer i hackmaskinen, kunde komma i rörelse och lyften därigenom åka upp mot sitt tömningsläge.
Åklagare Bo Lindgren hävdar i sin stämningsansökan till Borås tingsrätt att den eller de personer som inom bolaget bar arbetsgivarens ansvar för säkerheten i arbetet av oakt-
samhet har orsakat 45-åringens död.
Hackmaskinens skada var inte åtgärdad och det saknades därför skyddsfunktioner för att förhindra att skänkvagnslyften ofrivilligt kom i rörelse när någon vistades inom område med klämrisk. Och det saknades skydd för att förhindra vistelse inom maskinens riskområde.
Maskinskadan/bristerna var känd innan olyckan.
En liknande olycka inträffade vid Atrias fabrik i Tranås, Pastejköket, för tre år sedan.
En 60-årig kvinnlig operatör klämdes då fast med hals och huvud i en maskin under produktion och fick så svåra klämskador att hon avled några dagar senare.
Utredningen av den dödsolyckan har dragit ut på tiden. ”Av någon för mig okänd anledning gör polisens utredare inget i ärendet” förklarade åklagaren i våras. I slutet av sommaren verkade det dock som om utredningen var klar för åtal. Ett beslut borde kunna komma i september eller oktober.
När den tiden var kommen bad därför Mål&Medel åklagaren att mejla stämningsansökan. ”Går inte att mejla något som inte finns. Polisens utredare behagar ligga på ärendet ännu” blev svaret.
Därför finns ännu inget beslut om åtal eller talan om företagsbot.