Protest mot utflytt av chokladfabrik
Chokladfabriken med det historiskt kända, italienska namnet Pernigotti ska flyttas utomlands av de utländska ägarna. Då svarar arbetarna med att strejka och ockupera fabriken. Och nu talar hela Italien om de 250 arbetarna i Novi Ligure och deras framtid.
I Italien är chokladen Pernigotti väl känd. Fabriken har tillverkat cho-kladprodukter sedan 1860, och varit den viktigaste arbetsgivaren i staden Novi Ligure på italienska Rivieran sedan dess. Nu vill de turkiska ägarna flytta hela produktionen till Turkiet, och fortsätta att sälja produkterna med samma, italienska namn. Precis som Orkla med Göteborgs Kex i Kungälv alltså.
I Novi Ligure bestämde sig arbetarna för att ta till militanta metoder. De började strejka 6 november och stoppade hela fabriken. De få lastbilar som kommit har inte kunnat lasta något. För att det ska vara lagligt kallar facken det för ”ständigt fackmöte” och inte för ockupering.
Facken och fabrikens arbetare har bett italienarna att bojkotta Pernigotti, om det inte står att chokladen är tillverkad i Italien.
– Vi hoppas på en total bojkott. Vårt mål nu är att få ägarna att sätta sig med oss vid förhandlingsbordet, konstaterar Tiziano Crocco från ett av de inblandade livsmedelsarbetareförbunden, Uila Uil.
Ägarna, bröderna Toksöz, har de senaste veckorna öppnat för en eventuell försäljning, eller uthyrning av fabriken. Flera italienska livsmedelsindustrier har visat sig vara intresserade att ta över produktionen.
Arbetarna planerar vid Mål & Medels pressläggning att tillbringa både jul och nyår i fabriken. De ska få besök av kollegor från andra livsmedelsfabriker, som även besökt dem innan helgerna för att visa sin solidaritet.
Staden har också startat en pengainsamling, eftersom arbetarna inte får någon lön medan de kämpar för sin framtid.
– Vi har fått bidrag och mött solidaritet från hela Italien. Detta gäller inte bara oss, utan all industri, speciellt inom livsmedelsproduktion. Det här kommer att gå till historien som upphovet till en ny lag som skyddar italienska märken, så att de inte kan tillverkas utomlands! säger
Tiziano Crocco förhoppningsfullt.
Premiärministern Giuseppe Conte och arbetsmarknadsministern Luigi Di Maio har träffat en av bröderna Toksöz, men har inte kommit fram till någon lösning.
Ägarna har permitterat arbetarna från och med 1 januari och vill att staten betalar ut ersättning för lönebortfallet (den italienska lagen ger denna möjlighet).
Kristina Wallin