Ingen har som Maria Steinberg engagerat sig i skyddsombudens möjligheter att påverka. Ilska över brister i jämställdhet har varit hennes drivkraft, men även viljan att skapa ett rättvist samhälle.
Maria Steinberg blev tidigt varse om att kvinnor inte var lika mycket värda som män. Kampen för jämställdhet ledde till att hon utbildade sig till jurist.
– Jag ville ändra lagar som var dåliga. Det var det som fångade mitt intresse och fortfarande gör. Jag ville egentligen bli politiker, men tänkte att det var bra med ett stadigt jobb att falla tillbaka på och då blev det juridik.
Vi sitter på hennes rum på Örebro universitet. Klockan är tre och hon har precis hållit en lektion i arbetsmiljörätt. Hon har en anställning som lektor på 50 procent, övrig tid frilansar hon och håller kurser för chefer och skyddsombud runt om i landet.
– Jag fyller 71 år i år. Men jag fortsätter så länge som jag är efterfrågad. Man är ju nu på topp när det gäller kunskap, erfarenhet och överblick.
Det är lätt att förstå att Maria Steinberg är en populär föreläsare. Hon besitter stor kunskap och sägs vara skyddsombudens främsta supporter. Hon imponerar med sin energi och sitt engagemang. Då och då slår hon näven i bordet för att understryka något som gör henne upprörd.

Det var i slutet av 1960-talet som hon började läsa juridik i Uppsala, blev fackligt aktiv, startade en jämställdhetsgrupp och undervisade också i arbetsrätt.
Efter att ha suttit ting i Hallsberg fick hon jobb på Yrkesinspektionen (nu Arbetsmiljöverket) i Örebro. Hon blev då varse om att hon inte kunde något om vare sig arbetsmiljölagen eller skyddsombudens rättsliga ställning. Trots att hon undervisat i arbetsrätt så saknade hon denna kunskap.
– Jag blev väldigt arg, när jag upptäckte att jag hade föreläst i arbetsrätt samtidigt som skyddsombuden fick sin stoppningsrätt. Det var inget som togs upp i undervisningen.
Efter några år sökte hon sig vidare till Örebro universitet för att forska och göra något åt denna styvmoderliga syn på arbetsmiljörätt.
– Jag ville att det skulle bli ett akademiskt ämne.
Hon togs emot med öppna armar och lyckades över förväntan med sina intentioner.
– Det var rena lyckan för jag fick fria händer. Så jag drog igång kurser i arbetsmiljörätt. Det var hur många som helst som ville gå dem. Intresset var stort.
Vid sidan om universitetsvärlden började hon också hålla kurser för skyddsombud framför allt de från tjänstemannaförbund. Men även LO-förbund anlitade henne, däribland Livs, det handlade ofta om fördjupning för de som gått BAM, berättar hon.
För om någon kan finliret när det gäller skyddsombudens rättigheter så är det Maria Steinberg. Hon har skrivit boken ”Skyddsombudsrätt” som blivit en bibel på området; första utgåvan kom ut 1992.
– Jag skrev ihop de regler som fanns och vände mig till Norstedts Juridik som bestämde sig för att ge ut det jag skrivit. Boken blev uppskattad. Jag fick åka land och rike runt och föreläsa. Sammanlagt har jag nog föreläst för 70 000 skyddsombud, säger hon och fortsätter:
– Alla har olika problem och det är fantastiskt stimulerande. De är riktiga kämpar och jag brukar kalla dem för gratisarbetande folkhälsoarbetare. Jag gillar sådana personer. Men jag skulle önska att de fick mer stöd och mer uppmärksamhet av facket.
Hon har även doktorerat. År 2004 lade hon fram avhandlingen ”Skyddsombud i allas intresse” där hon undersökte skyddsombudens historia, 200 fall där de använt sig av begäran av arbetsmiljöåtgärder (6 kap 6a§) och 200 fall där de använt sig av skyddsombudsstopp (6 kap 7§).
– 6:6a vann. Det är faktiskt starkare än stoppningsrätten. Det var lite kul som forskare att se, det var inte som jag trodde utan tvärtom.

Hela sitt arbetsliv har hon varit engagerad i jämställdhetsfrågor. År 2011 medverkade hon i antologin ”Perspektiv på kvinnors hälsa i arbetslivet”. Hennes bidrag handlar om att arbetsmiljölagen är sexistisk då den värnar mer om männens arbetsmiljö än om kvinnornas. Hon leder detta i bevis genom att undersöka lagen och dess tillämpning ur ett genusperspektiv.
– Jag ville skapa debatt. Jag visste att jag hade rätt men jag var beredd på protester men ingen sade emot mig. Alla som är seriösa vet att det är så.
Hon anser att även arbetsskadeförsäkringen är sexistisk. Det blev tydligt när reglerna skärptes för att det blev för dyrt att betala ut ersättning till alla kvinnor som drabbats av belastningsskador och stress. Det tillsattes en statlig utredning som skulle följa upp detta. Den blev hon väldigt besviken på. Hon har dock valt att inte fördjupa sig i denna fråga, även om hon tycker att den är viktig.
– Jag måste hålla mig till mitt område som är det förebyggande arbetet.
Det är därför hon fokuserat sig på skyddsombuden och deras möjligheter att påverka. Hon blev samtidigt mycket upprörd när hon tog del av LO-rapporten ”Trakasserier av skyddsombud” som kom 2016.
– Det är jättetråkigt för tanken är att det ska vara samverkan. Det tjänar arbetsgivarna också på för det är väldigt dyrt med sjukskrivningar och rehabilitering.

Hon lägger stor vikt vid den psykosociala arbetsmiljön.
– När jag kom till Yrkesinspektionen 1979 så hade arbetsmiljölagen precis trätt i kraft och omfattade även psykosociala frågor men ingen fattade vad det var för något.
Det skulle ta lång tid innan det togs fram en föreskrift på detta område, den första kom 1980 men den handlade bara om allmänna råd, berättar hon.
– Sedan kom ett annat förslag som inte fick gehör för arbetsgivarna menade att deras fria rätt att leda och fördela arbetet var hotad. Min uppfattning är att all arbetsrätt och all arbetsmiljörätt går just ut på att begränsa arbetsgivarens fria rätt att leda och fördela arbetet och skydda den svagare parten det vill säga arbetstagarna.

Det skulle ta 35 år innan OSA kom, föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Den planerar hon att skriva en bok om.
– Det här ligger helt i tiden.
Det går att ana en viss frustration. Hon tycker om att skriva, både böcker och arga artiklar. Samtidigt kommer hon att behöva trappa ner. Hon har fem barnbarn som hon vill hinna ägna sig åt och de blir snart sju, det är tvillingar på gång i juni.
– Det är mycket viktigt för mig. Det är fantastiskt att ha fått tre barn och en massa barnbarn.

Maria Steinberg

Ålder: 70 år.
Familj: Tre söner, fem barnbarn.
Yrke: Docent,
universitetslektor
och jurist.
Fritidsintresse: Gå på teater (har själv spelat teater i sin ungdom) och umgås med familj och vänner.
Senast lästa bok? Min mors självbiografi av Xuela Claudette Richardson.
Musik? Bruce Springsteen, Lisa Ekdahl och Peter Jöback är favoriter.
Teve? Nyheter, Skavlan och Bonusfamiljen.
Lagar gärna? Fisk, jag är ju från Bohuslän.