Flera beslut från EU som påverkat livsmedelsindustrin
Vad har EU gjort som rör livsmedelsindustrin under de senaste fem åren? Även om unionen inte har direkt beslutsrätt på industrin, som den till exempel har på jordbruket, har den tagit några beslut som mer eller mindre påverkar branschen.
Det beslut som är viktigast för själva livsmedelsindustrin kom i oktober förra året, när parlamentet röstade ja till jordbruksutskottets förslag om att införa ett direktiv mot handelns utnyttjande av livsmedelsindustrin och jordbruket. Efter hårda förhandlingar med medlemsstaterna blev direktivet definitivt klart i mars i år.
Direktivet innebär att handeln får det svårare att pådyvla industrin hårda villkor. Detta ger speciellt de mindre industrierna en starkare ställning gentemot handeln. Bland annat kommer det inte längre att vara nödvändigt för industrin att ta tillbaka osålda varor, som till exempel mjölk.
I januari 2016 sa parlamentet nej till kommissionens förslag om att höja gränserna för socker i barnmat. I maj samma år krävde parlamentet att kommissionen förberedde ett lagförslag om att ursprungsland ska finnas på etiketterna på förädlade kött- och mjölkprodukter, men än har inget hänt. I juli stoppade parlamentet ett annat av kommissionens förslag, om att det skulle bli tillåtet att skriva ”vakenhet” och ”koncentration” på energidryckernas etiketter.
I oktober 2017 klubbade parlamentet igenom det definitiva beslutet om att all mat som säljs med samma förpackningar och namn inom EU ska ha exakt samma ingredienser. I november samma år kom det strängare regler för den ekologiska maten. Den största nyheten var att samma regler gällde för mat som är producerad inom och utom EU. Dessutom bestämdes det att det ska finnas ett register för kontrollerna som görs.
I höstas startades en namninsamling, EatORIGINal, för att presentera ett lagförslag om att det ska bli obligatoriskt att skriva var maten producerats på etiketterna och även vilka metoder som använts. Det stöds av flera stora bondeförbund från hela Europa, plus svenska Green Protein.
Under den här mandatperiodens sista sittning i parlamentet i april röstade ledamöterna ja till förslaget om nya regler för livsmedelssäkerhet. Alla tillståndsförfaranden ska bli offentliga om inte industrin kan bevisa att den kan bli skadad i sin verksamhet av att allmänheten får reda på detaljerna.
Kristina Wallin