Humoristisk roman om kvinnor i äggindustrin
Humoristisk roman om kvinnor i äggindustrin
”Tummelisa grät för att hon skulle bo djupt nere i underjorden hos mullvaden och aldrig mer se solen. Jag gråter inombords, för jag är instängd i en kall, vit värld. En värld vit av ägg.
En kall värld, för i den här världen är det viktigaste att äggen inte får sol. Kall, för att det tas större hänsyn till äggen än till människorna.”
När väl vårsolen tittar fram drar ledningen ner gardinerna. Äggen får inte bli varma. En stor del av danska Grete Stenbæk Jensens debutroman Konen og æggene utspelar sig i en äggpaketeringsindustri i västra Jylland. I arbetet skapas solidaritet. Det är bara kvinnor som jobbar på golvet, flera av dem går direkt från jobbet hem till bondgården för att fortsätta dagens slit. Just dessa kvinnor är centrala i Stenbæk Jensens författarskap. Hon återvänder till dem, och deras självförbrännande arbetsmoral.
Hon var 48 år när romanen kom ut, den blev en stor succé i 70-talets Danmark. En tid då berättelser från småfolkets liv väckte större intresse än idag och boken blev inledningen till en omfattande bokproduktion från författaren. Man kan kalla romanen för en dansk motsvarighet till Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink.
Hon har en ofta humoristisk, lite naiv, ton i sitt berättande då hon drar fram skevheter och missförhållanden i ljuset. Huvudpersonen Martha drömde som ung om att bli en fin fru, livet blev sedan inte som hon tänkt och problemen började när hon fick sitt första jobb: som hembiträde hos en rik familj.
Där kan man säga att hon inleder en resa mot medvetenhet även om de små lögnerna också är viktiga. Hon analyserar, och försvarar, sin och arbetskamraternas läsning av horoskopen:
”Om vi arbetarkvinnor inte kan hitta glädje i verkligheten, så låt oss nöja oss med det lilla vi får, med att låta stjärnorna berätta om lögn och bedrägeri.”
Scener från arbetsgolvet varvas med korta och träffsäkra analyser av samhällsfenomen och arbetet: kan man kritisera facket när man själv inte engagerar sig, hur ser egentligen relationen med mannen ut, och hur får man egentligen bukt med auktoritetstron hos sig själv och andra?
Om hon i början frågade sig hur man blir en fin fru, har i slutet frågan blivit en annan: Varför sätter vi oss inte upp mot de fina fruarna och de höga herrarna?
Henrik Johansson
Grete Stenbæk Jensen, Konen og æggene – Roman om en arbejdsplads for kvinder, Gyldendal 1973.